Iako to može zvučati zastrašujuće, posebno za one kojima je pritisak već povišen, kardiolozi naglašavaju da je poznavanje činjenica prvi korak prema prevenciji.
“Hipertenzija značajno povećava rizik od srčanog i moždanog udara te zatajenja srca”, kaže kardiolog dr. Bradley Serwer za Parade.
Dodaje i da se stanje može uspješno držati pod kontrolom ako se reaguje na vrijeme.
Navika koju kardiolozi najviše povezuju s povišenim pritiskom, a koju bi osobe s hipertenzijom trebale odmah prekinuti, jeste pretjeran unos soli.
“Kada unosimo više soli nego što nam je potrebno, tijelo zadržava vodu, što povećava pritisak u krvnim sudovima”, objašnjava dr. Cheng-Han Chen.
Mnogi vjeruju da su sigurni ako dodatno ne sole hranu, ali so je često skrivena u gotovim jelima, slatkišima i konzerviranim proizvodima.
“So se koristi kao pojačivač okusa i konzervans, zbog čega je prisutna u izuzetno velikim količinama u prerađenoj hrani”, dodaje dr. Serwer.
Kardiolozi ističu da većina ljudi podcjenjuje koliko natrija unosi dnevno, jer ne čitaju deklaracije.
“Ako hrana ne djeluje slano, mnogi pretpostavljaju da u njoj nema mnogo natrija, ali to često nije tačno”, upozorava kardiolog dr. Randy Gould.
Ljekari savjetuju češće kuhanje kod kuće, biranje svježih namirnica, izbjegavanje konzervirane i brze hrane, te korištenje začina poput bosiljka, peršuna ili kumina umjesto soli.
Uz nadzor unosa soli, kardiolozi preporučuju i druge navike koje pomažu u kontroli pritiska – poput redovne fizičke aktivnosti, upravljanja stresom, kvalitetnog sna i prestanka pušenja.
“Spavanje koje je nepravilno ili loše povezano je s povišenim krvnim pritiskom”, napominje dr. Gould.
Dr. Serwer također naglašava važnost saradnje s ljekarom.
“Održavajte redovan kontakt sa svojim ljekarima i uzimajte terapiju kako je propisano – to je temelj dobre kontrole hipertenzije”, zaključio je.
(Vijesti.ba)