Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    U jutrošnjoj nesreći poginula 24-godišnja djevojka, automobil potpuno smrskan

    16. Septembra 2025.

    Muharemović igrač utakmice, pogledajte slavlje igrača

    16. Septembra 2025.

    Izložba ‘20 godina East West Centra Sarajevo” upriličena u Umjetničkoj galeriji BiH

    16. Septembra 2025.

    „Četveročlana porodica neće moći izdržati ova poskupljenja“

    16. Septembra 2025.

    Zoran Zekić na pragu novog posla

    16. Septembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Kisele paprike bez kuhanja i konzervansa? Gotove za 10 minuta
    Magazin

    Kisele paprike bez kuhanja i konzervansa? Gotove za 10 minuta

    16. Septembra 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Jedan od najomiljenijih načina da ih sačuvate jeste u obliku kiselih paprika u tegli, hrskave, osvježavajuće i savršene kao dodatak gotovo svakom obroku, čak i tokom hladnih zimskih dana.

    Potrebni sastojci

    3 kg crvene paprike

    100 g soli

    3 kašičice šećera

    3 l vode

    1 l alkoholnog sirćeta

    Bijeli luk po želji

    Malo svježeg peršuna

    Biber u zrnu

    Priprema

    Operite paprike i odstranite peteljke. Možete ih ostaviti cijele ili prepoloviti, prema želji.

    U velikom loncu pomiješajte vodu, so i šećer dok se potpuno ne rastvore, zatim dodajte alkoholno sirće, to će biti vaša salamura.

    U sterilizirane tegle slažite paprike. Po želji dodajte nekoliko čehni bijelog luka, malo peršuna i nekoliko zrna bibera za intenzivniji ukus.

    Prelijte tegle pripremljenom salamuricom, vodeći računa da paprika bude potpuno prekrivena. Ako je potrebno, dolijte još malo vode.

    Zatvorite tegle čvrsto i ostavite ih na hladnom i tamnom mjestu najmanje 2–3 sedmice prije konzumiranja. Tokom tog vremena, paprike će upiti sve ukuse i postati prava poslastica.

    Savjeti za čuvanje

    Redovno provjeravajte tegle tokom mariniranja. Ako primijetite da je nivo tečnosti pao, dodajte još salamure.

    Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu kako biste produžili svježinu i uživali u hrskavim, aromatičnim paprikama tokom cijele zime.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Izložba ‘20 godina East West Centra Sarajevo” upriličena u Umjetničkoj galeriji BiH

    16. Septembra 2025.

    Uhvaćen “Varalica s Tindera”: Netflixova zvijezda završila iza rešetaka u Gruziji

    16. Septembra 2025.

    Danis Tanović raznježio pratioce porukom supruzi za rođendan

    16. Septembra 2025.
    Najnovije
    Bosna i Hercegovina

    U jutrošnjoj nesreći poginula 24-godišnja djevojka, automobil potpuno smrskan

    16. Septembra 2025.1 Min Read

    U jutros se oko 5.30 sati dogodila teža saobraćajna nesreća na na putu Vraca –…

    Muharemović igrač utakmice, pogledajte slavlje igrača

    16. Septembra 2025.

    Izložba ‘20 godina East West Centra Sarajevo” upriličena u Umjetničkoj galeriji BiH

    16. Septembra 2025.

    „Četveročlana porodica neće moći izdržati ova poskupljenja“

    16. Septembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.