Jedan od najomiljenijih načina da ih sačuvate jeste u obliku kiselih paprika u tegli, hrskave, osvježavajuće i savršene kao dodatak gotovo svakom obroku, čak i tokom hladnih zimskih dana.
Potrebni sastojci
3 kg crvene paprike
100 g soli
3 kašičice šećera
3 l vode
1 l alkoholnog sirćeta
Bijeli luk po želji
Malo svježeg peršuna
Biber u zrnu
Priprema
Operite paprike i odstranite peteljke. Možete ih ostaviti cijele ili prepoloviti, prema želji.
U velikom loncu pomiješajte vodu, so i šećer dok se potpuno ne rastvore, zatim dodajte alkoholno sirće, to će biti vaša salamura.
U sterilizirane tegle slažite paprike. Po želji dodajte nekoliko čehni bijelog luka, malo peršuna i nekoliko zrna bibera za intenzivniji ukus.
Prelijte tegle pripremljenom salamuricom, vodeći računa da paprika bude potpuno prekrivena. Ako je potrebno, dolijte još malo vode.
Zatvorite tegle čvrsto i ostavite ih na hladnom i tamnom mjestu najmanje 2–3 sedmice prije konzumiranja. Tokom tog vremena, paprike će upiti sve ukuse i postati prava poslastica.
Savjeti za čuvanje
Redovno provjeravajte tegle tokom mariniranja. Ako primijetite da je nivo tečnosti pao, dodajte još salamure.
Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu kako biste produžili svježinu i uživali u hrskavim, aromatičnim paprikama tokom cijele zime.
(Vijesti.ba)