Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Aleksandar je 1992. izabrao BiH: Otac sve do pred smrt nije sa mnom progovorio zbog toga…

    21. Juna 2025.

    Žika Jakšić hitno hospitalizovan

    21. Juna 2025.

    Velež i Zrinjski od Vlade dobili po 1,5 milion KM, milion za Koševo

    21. Juna 2025.

    Pjesma “Bre vidi ćaci” nasmijat će vas do suza

    21. Juna 2025.

    Leo Messi magijom iz slobodnjaka srušio Porto

    21. Juna 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Koliko dugo meso treba da stoji u marinadi za najbolji ukus?
    Magazin

    Koliko dugo meso treba da stoji u marinadi za najbolji ukus?

    2. Maja 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Marinade pružaju bogat ukus i aromu, omekšavaju namirnice i daju im sočnost. Ali koliko je zaista potrebno da mariniramo meso, ribu ili povrće da bismo dobili savršene rezultate? Da bi odgovorili na to pitanje, tim sa Serious Eats testirao je: piletinu i govedinu, prenosi citymagazine.rs.

    Za marinadu su pomiješali soja sos, vodu, šećer, usitnjeni beli luk i biljno ulje (u odnosu 4:3:2:1:0,5 po težini), a meso su marinirali u trajanju od 30 minuta, 1 sat, 4 sata, 8 sati i 24 sata, kako bi otkrili idealno vrijeme za mariniranje.

    Koliko dugo se marinira piletina, a koliko govedina za najbolji rezultat: Duže nije uvijek bolje

    Pileća prsa:

    Meso koje je stajalo u marinadi duže od četiri sata bilo je primjetno slanije od ostalog.

    Piletina bi trebalo da stoji u marinadi najmanje jedan sat kako bi mogla lijepo da se karamelizuje tokom pečenja.

    Nakon 24 sata mariniranja, piletina je postala elastična i gumenasta.

    Degustatorima se najviše svidjela piletina koja je bila marinirana između jednog i osam sati.

    Piletina koja je marinirana samo 30 minuta bila je najmanje sočna i slabije začinjena.

    Goveđi odrezak:

    Najukusnije meso bilo je ono koje se mariniralo najmanje četiri sata, a degustatori su najviše hvalili ono koje je bilo marinirano osam sati.

    Odrezak koji je bio u marinadi 24 sata nije bio ni gumenast ni suh.

    Zaključak:

    Dugotrajnije mariniranje doprinosi boljoj apsorpciji začina i povećava sočnost mesa, ali ne treba pretjerivati – posebno kada je riječ o pilećim prsima, jer mogu postati tvrda i gumena. Govedina, s druge strane, mogu izdržati duže vrijeme mariniranja bez gubitka kvaliteta. Također, imajte u vidu da na optimalno vrijeme mariniranja utiče i količina kiseline (sirće, vino, limunov sok) ili enzima (kao što je sok od ananasa) koja se koristi u marinadi.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Žika Jakšić hitno hospitalizovan

    21. Juna 2025.

    Pjesma “Bre vidi ćaci” nasmijat će vas do suza

    21. Juna 2025.

    Video: Lovci na oluje snimili rijedak prizor u prirodi

    21. Juna 2025.
    Najnovije
    Sport

    Aleksandar je 1992. izabrao BiH: Otac sve do pred smrt nije sa mnom progovorio zbog toga…

    21. Juna 2025.5 Mins Read

    Aleksandar Đurić, 54-godišnji Dobojlija, u nejverovatnim je okolnostima nastupao na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992.…

    Žika Jakšić hitno hospitalizovan

    21. Juna 2025.

    Velež i Zrinjski od Vlade dobili po 1,5 milion KM, milion za Koševo

    21. Juna 2025.

    Pjesma “Bre vidi ćaci” nasmijat će vas do suza

    21. Juna 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.