Marinade pružaju bogat ukus i aromu, omekšavaju namirnice i daju im sočnost. Ali koliko je zaista potrebno da mariniramo meso, ribu ili povrće da bismo dobili savršene rezultate? Da bi odgovorili na to pitanje, tim sa Serious Eats testirao je: piletinu i govedinu, prenosi citymagazine.rs.
Za marinadu su pomiješali soja sos, vodu, šećer, usitnjeni beli luk i biljno ulje (u odnosu 4:3:2:1:0,5 po težini), a meso su marinirali u trajanju od 30 minuta, 1 sat, 4 sata, 8 sati i 24 sata, kako bi otkrili idealno vrijeme za mariniranje.
Koliko dugo se marinira piletina, a koliko govedina za najbolji rezultat: Duže nije uvijek bolje
Pileća prsa:
Meso koje je stajalo u marinadi duže od četiri sata bilo je primjetno slanije od ostalog.
Piletina bi trebalo da stoji u marinadi najmanje jedan sat kako bi mogla lijepo da se karamelizuje tokom pečenja.
Nakon 24 sata mariniranja, piletina je postala elastična i gumenasta.
Degustatorima se najviše svidjela piletina koja je bila marinirana između jednog i osam sati.
Piletina koja je marinirana samo 30 minuta bila je najmanje sočna i slabije začinjena.
Goveđi odrezak:
Najukusnije meso bilo je ono koje se mariniralo najmanje četiri sata, a degustatori su najviše hvalili ono koje je bilo marinirano osam sati.
Odrezak koji je bio u marinadi 24 sata nije bio ni gumenast ni suh.
Zaključak:
Dugotrajnije mariniranje doprinosi boljoj apsorpciji začina i povećava sočnost mesa, ali ne treba pretjerivati – posebno kada je riječ o pilećim prsima, jer mogu postati tvrda i gumena. Govedina, s druge strane, mogu izdržati duže vrijeme mariniranja bez gubitka kvaliteta. Također, imajte u vidu da na optimalno vrijeme mariniranja utiče i količina kiseline (sirće, vino, limunov sok) ili enzima (kao što je sok od ananasa) koja se koristi u marinadi.
(Vijesti.ba)