Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Austrijski mediji o zatvoreniku iz BiH: On je bio narko-kralj

    24. Augusta 2025.

    Sudija Oliver Žilić prekinuo utakmicu iz poštovanja prema ezanu

    24. Augusta 2025.

    Kako jedna žena briše granice između muzike i političkih nauka

    24. Augusta 2025.

    Građani Velike Kladuše se pitaju ko će odgovarati za smrt radnika „Komunalija“ Enesa Rizvića?!

    24. Augusta 2025.

    Državljanin BiH uhvaćen dok je dostavljao ukradene e-bicikle

    24. Augusta 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Kremasti kolač sa borovnicama: Topi se u ustima, a sprema se bez pečenja
    Magazin

    Kremasti kolač sa borovnicama: Topi se u ustima, a sprema se bez pečenja

    24. Augusta 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Jede vam se nešto voćno i slatko, ali vam se ne pali rerna? Imamo sjajan recept za vas! Riječ je o osvježavajućem kolaču s borovnicama koji se pravi bez pečenja, a toliko je kremast da podsjeća na najfiniji domaći sladoled!

    Kombinacija hrskavog keksa, nježnog vanilin krema i sočnih borovnica je nenadmašna, a kada sve to zaokružite šlagom – dobijete kremasto ljetno osvježenje koje će, bez sumnje, razveseliti vaše najmilije!

    Evo recepta za ovaj preukusan kolač koji prenosimo sa stranice Zadovoljna.hr:

    Kremasti kolač s borovnicama

    Sastojci:

    Za podlogu:

    200 g usitnjenog keksa (npr. pti-ber ili integralni)

    120 g otopljenog putera

    Za krem:

    1 pakovanje pudinga od vanilije

    500 ml mlijeka

    150 g krem sira

    2 kašike šećera u prahu

    1 kašika naribane korice limuna

    2 kašike soka od limuna

    1 kašika vanilin šećera ili limunovog šećera (po želji)

    Za sloj od borovnica:

    400 g borovnica (svježih ili zamrznutih)

    3–4 kašike šećera

    Sok i korica jednog limuna

    1,5 kašike gustina pomiješanog s 3 kašike vode

    Za završni sloj:

    300 ml slatke pavlake za šlag (ili biljne pavlake)

    Svježe borovnice, korica limuna, listovi mente po želji, za dekoraciju

    Priprema:

    Pomiješajte izmrvljen keks s otopljenim puterom. Pritisnite smjesu na dno pleha obloženog papirom za pečenje. Poravnajte i stavite u frižider da se stegne (najmanje 20 minuta).

    Stavite borovnice u šerpu, dodajte šećer, sok od limuna i koricu. Kuhajte na srednjoj temperaturi dok ne omekšaju i puste sok. Umiješajte gustin rastvoren u vodi i kuhajte još nekoliko minuta dok se smjesa ne zgusne poput džema. Ohladite na sobnu temperaturu. Umjesto borovnica, možete koristiti i drugo voće – jagode, maline, trešnje…

    Pripremite puding prema uputstvu na pakovanju (s mlijekom). U drugoj posudi pomiješajte krem sir, šećer u prahu, sok i koricu limuna te vanilin ili limunov šećer. Sjedinite obje smjese i miješajte dok ne postanu glatke i kremaste.

    Na ohlađenu podlogu rasporedite krem i poravnajte ga. Preko stavite sloj voća. Vratite u frižider dok pripremate šlag.

    Umutite pavlaku dok ne postane čvrsta i ravnomjerno je rasporedite preko borovnica. Ohladite kolač najmanje 6 sati, a idealno preko noći, kako bi se svi slojevi stegnuli.

    Prije serviranja ukrasite po želji – svježim borovnicama, ostatkom izmrvljenog keksa ili listovima mente – i uživajte u savršeno kremastom i osvježavajućem kolaču! Prijatno!

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Kako jedna žena briše granice između muzike i političkih nauka

    24. Augusta 2025.

    Festivalske aktivnosti privukle više od 135.000 posjetilaca

    24. Augusta 2025.

    Nagradu Srce Sarajeva za najbolji studentski film dobio Adem Tutić

    24. Augusta 2025.
    Najnovije
    Bosna i Hercegovina

    Austrijski mediji o zatvoreniku iz BiH: On je bio narko-kralj

    24. Augusta 2025.2 Mins Read

    Austrijski mediji objavili su priču o zatvoreniku iz Bosne i Hercegovine za kojeg se vjeruje…

    Sudija Oliver Žilić prekinuo utakmicu iz poštovanja prema ezanu

    24. Augusta 2025.

    Kako jedna žena briše granice između muzike i političkih nauka

    24. Augusta 2025.

    Građani Velike Kladuše se pitaju ko će odgovarati za smrt radnika „Komunalija“ Enesa Rizvića?!

    24. Augusta 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.