Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Poznato koliko će Džeko zarađivati u Fiorentini

    18. Juna 2025.

    Promijenite šifre za Gmail odmah

    18. Juna 2025.

    Legendarni Iličić ima novi klub, možda zaigra i na Grbavici?

    18. Juna 2025.

    Fadilu Novaliću neće se ponovo suditi, ostaje u Vojkovićima

    18. Juna 2025.

    U Firenci skeptični: Šta će nam Džeko sa 40+ godina, dolazi li i on zbog supruge?

    18. Juna 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Krompir i luk vam probadaju duplo brže zbog jedne navike
    Magazin

    Krompir i luk vam probadaju duplo brže zbog jedne navike

    18. Juna 2025.1 Min Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Ova uobičajena navika može značajno skratiti njihov rok trajanja i dovesti do bržeg kvarenja.

    Stephen Jones, kuhar i osnivač bloga The Reluctant Gourmet, objašnjava da iako obje namirnice preferiraju tamna, suha i hladna mjesta, zajedničko skladištenje stvara nepovoljne uslove koji pospješuju truljenje. “Mnogi ljudi iz navike čuvaju luk i krompir zajedno, ali ta praksa može uzrokovati prerano kvarenje”, ističe Jones.

    Glavni razlog zašto ove dvije namirnice ne bi trebale biti pohranjene zajedno jeste etilen – prirodni gas koji određene namirnice ispuštaju kako bi ubrzale sazrijevanje. Iako luk ne proizvodi velike količine etilena poput voća (npr. banana), količina koju ispušta dovoljna je da ubrza klijanje i kvarenje krompira.

    Pored toga, i luk i krompir tokom stajanja otpuštaju vlagu, a kada su smješteni zajedno, stvaraju vlažno okruženje koje pogoduje razvoju plijesni i truleži. Time se ne samo smanjuje iskoristivost ovih namirnica, već se i povećava količina hrane koja završava u otpadu.

    Stručnjaci savjetuju da se krompir i luk čuvaju odvojeno, idealno na tamnim i prozračnim mjestima, kako bi se produžio njihov vijek trajanja i smanjio nepotreban trošak. Ova jednostavna promjena u organizaciji vaše kuhinje može vam dugoročno uštedjeti novac i očuvati svježinu namirnica.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Promijenite šifre za Gmail odmah

    18. Juna 2025.

    Brišite ovaj dio u svojoj kući kako biste smanjili simptome alergije

    18. Juna 2025.

    Meta donosi reklame na WhatsApp

    18. Juna 2025.
    Najnovije
    Sport

    Poznato koliko će Džeko zarađivati u Fiorentini

    18. Juna 2025.1 Min Read

    Edin Džeko (39) napustio je Fenerbahče kao slobodan igrač i potpisao jednogodišnji ugovor s Fiorentinom,…

    Promijenite šifre za Gmail odmah

    18. Juna 2025.

    Legendarni Iličić ima novi klub, možda zaigra i na Grbavici?

    18. Juna 2025.

    Fadilu Novaliću neće se ponovo suditi, ostaje u Vojkovićima

    18. Juna 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.