Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Austrija rutinski slavila na Kipru

    15. Novembra 2025.

    Poker Španaca protiv Gruzije, Turci idu na Mundijal ako dobiju “Furiju” 15 razlike

    15. Novembra 2025.

    Doktor otkriva brzu metodu koja u 15 sekundi olakšava grlobolju

    15. Novembra 2025.

    Požar stavljen pod kontrolu zahvaljujući velikim naporima vatrogasaca

    15. Novembra 2025.

    “Poljem se širi miris ljiljana” odjekivalo Bilinim poljem

    15. Novembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Krompir i luk vam probadaju duplo brže zbog jedne navike
    Magazin

    Krompir i luk vam probadaju duplo brže zbog jedne navike

    18. Juna 2025.1 Min Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Ova uobičajena navika može značajno skratiti njihov rok trajanja i dovesti do bržeg kvarenja.

    Stephen Jones, kuhar i osnivač bloga The Reluctant Gourmet, objašnjava da iako obje namirnice preferiraju tamna, suha i hladna mjesta, zajedničko skladištenje stvara nepovoljne uslove koji pospješuju truljenje. “Mnogi ljudi iz navike čuvaju luk i krompir zajedno, ali ta praksa može uzrokovati prerano kvarenje”, ističe Jones.

    Glavni razlog zašto ove dvije namirnice ne bi trebale biti pohranjene zajedno jeste etilen – prirodni gas koji određene namirnice ispuštaju kako bi ubrzale sazrijevanje. Iako luk ne proizvodi velike količine etilena poput voća (npr. banana), količina koju ispušta dovoljna je da ubrza klijanje i kvarenje krompira.

    Pored toga, i luk i krompir tokom stajanja otpuštaju vlagu, a kada su smješteni zajedno, stvaraju vlažno okruženje koje pogoduje razvoju plijesni i truleži. Time se ne samo smanjuje iskoristivost ovih namirnica, već se i povećava količina hrane koja završava u otpadu.

    Stručnjaci savjetuju da se krompir i luk čuvaju odvojeno, idealno na tamnim i prozračnim mjestima, kako bi se produžio njihov vijek trajanja i smanjio nepotreban trošak. Ova jednostavna promjena u organizaciji vaše kuhinje može vam dugoročno uštedjeti novac i očuvati svježinu namirnica.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Doktor otkriva brzu metodu koja u 15 sekundi olakšava grlobolju

    15. Novembra 2025.

    Kako pravilnom upotrebom veš mašine uštedjeti energiju tokom zime

    15. Novembra 2025.

    Emina Jahović obara rekorde: Planula prodaja karata, otvoren i treći koncert!

    15. Novembra 2025.
    Najnovije
    Sport

    Austrija rutinski slavila na Kipru

    15. Novembra 2025.1 Min Read

    Austrijska nogometna reprezentacija rutinski je savladala Kipar u gostima s 0:2, čime je napravila značajan…

    Poker Španaca protiv Gruzije, Turci idu na Mundijal ako dobiju “Furiju” 15 razlike

    15. Novembra 2025.

    Doktor otkriva brzu metodu koja u 15 sekundi olakšava grlobolju

    15. Novembra 2025.

    Požar stavljen pod kontrolu zahvaljujući velikim naporima vatrogasaca

    15. Novembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.