Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    U jutrošnjoj nesreći poginula 24-godišnja djevojka, automobil potpuno smrskan

    16. Septembra 2025.

    Muharemović igrač utakmice, pogledajte slavlje igrača

    16. Septembra 2025.

    Izložba ‘20 godina East West Centra Sarajevo” upriličena u Umjetničkoj galeriji BiH

    16. Septembra 2025.

    „Četveročlana porodica neće moći izdržati ova poskupljenja“

    16. Septembra 2025.

    Zoran Zekić na pragu novog posla

    16. Septembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Krompir i luk vam probadaju duplo brže zbog jedne navike
    Magazin

    Krompir i luk vam probadaju duplo brže zbog jedne navike

    18. Juna 2025.1 Min Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Ova uobičajena navika može značajno skratiti njihov rok trajanja i dovesti do bržeg kvarenja.

    Stephen Jones, kuhar i osnivač bloga The Reluctant Gourmet, objašnjava da iako obje namirnice preferiraju tamna, suha i hladna mjesta, zajedničko skladištenje stvara nepovoljne uslove koji pospješuju truljenje. “Mnogi ljudi iz navike čuvaju luk i krompir zajedno, ali ta praksa može uzrokovati prerano kvarenje”, ističe Jones.

    Glavni razlog zašto ove dvije namirnice ne bi trebale biti pohranjene zajedno jeste etilen – prirodni gas koji određene namirnice ispuštaju kako bi ubrzale sazrijevanje. Iako luk ne proizvodi velike količine etilena poput voća (npr. banana), količina koju ispušta dovoljna je da ubrza klijanje i kvarenje krompira.

    Pored toga, i luk i krompir tokom stajanja otpuštaju vlagu, a kada su smješteni zajedno, stvaraju vlažno okruženje koje pogoduje razvoju plijesni i truleži. Time se ne samo smanjuje iskoristivost ovih namirnica, već se i povećava količina hrane koja završava u otpadu.

    Stručnjaci savjetuju da se krompir i luk čuvaju odvojeno, idealno na tamnim i prozračnim mjestima, kako bi se produžio njihov vijek trajanja i smanjio nepotreban trošak. Ova jednostavna promjena u organizaciji vaše kuhinje može vam dugoročno uštedjeti novac i očuvati svježinu namirnica.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Izložba ‘20 godina East West Centra Sarajevo” upriličena u Umjetničkoj galeriji BiH

    16. Septembra 2025.

    Kisele paprike bez kuhanja i konzervansa? Gotove za 10 minuta

    16. Septembra 2025.

    Uhvaćen “Varalica s Tindera”: Netflixova zvijezda završila iza rešetaka u Gruziji

    16. Septembra 2025.
    Najnovije
    Bosna i Hercegovina

    U jutrošnjoj nesreći poginula 24-godišnja djevojka, automobil potpuno smrskan

    16. Septembra 2025.1 Min Read

    U jutros se oko 5.30 sati dogodila teža saobraćajna nesreća na na putu Vraca –…

    Muharemović igrač utakmice, pogledajte slavlje igrača

    16. Septembra 2025.

    Izložba ‘20 godina East West Centra Sarajevo” upriličena u Umjetničkoj galeriji BiH

    16. Septembra 2025.

    „Četveročlana porodica neće moći izdržati ova poskupljenja“

    16. Septembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.