Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Amerikanci dobili novog selektora: Prvi cilj je osvajanje Svjetskog prvenstva

    15. Oktobra 2025.

    “Kronicitet” osvojio posebno priznanje u Poljskoj

    15. Oktobra 2025.

    Samohrana majka koja ruši sve predrasude

    15. Oktobra 2025.

    Arapski grad proglašen najsretnijim na svijetu, Escobarovo rodno mjesto drugoplasirano

    15. Oktobra 2025.

    Ancelotti: Neymar može da igra za Brazil bez problema

    15. Oktobra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Mnogi prave ovu grešku, a ona pretvara med u otrov
    Magazin

    Mnogi prave ovu grešku, a ona pretvara med u otrov

    15. Oktobra 2025.1 Min Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Svjetski stručnjaci iz oblasti zdrave ishrane upozoravaju da se med, koji se inače smatra zdravom namirnicom, ne smije konzumirati prekomjerno.

    Prema njihovom mišljenju, mladi ne bi trebali uzimati više od dvije do tri kašičice ovog slatkog nektara dnevno, dok osobama koje pate od određenih bolesti nije preporučljivo više od jedne kašike dnevno.

    Gojazne osobe i oni koji boluju od dijabetesa, ateroskleroze ili hipertenzije trebaju biti oprezni prilikom konzumacije meda.

    Nutricionisti također upozoravaju da svako može biti alergičan na med, bez obzira na godine. Ova namirnica sadrži kiseline koje mogu iritirati želudac, pa prekomjerna konzumacija meda može izazvati gastritis, pa čak i čireve.

    Još jedna greška koju mnogi prave je dodavanje meda u ključalu vodu kada se priprema topli napitak poput čaja, ili kada se med zgusne nakon dužeg stajanja i potrebno ga je razrijediti.

    Ako se med stavi u ključalu vodu, gubi svoja korisna svojstva i proizvodi otrov. Pripremajući čaj, med treba dodati tek kada se voda prohladi i bude tek topla. Temperatura vode ne bi smjela prelaziti 40 stepeni Celzijusa.

    “U ključaloj vodi proizvodi dioksometil supstancu, koja je otrov“, napominju stručnjaci.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    “Kronicitet” osvojio posebno priznanje u Poljskoj

    15. Oktobra 2025.

    Arapski grad proglašen najsretnijim na svijetu, Escobarovo rodno mjesto drugoplasirano

    15. Oktobra 2025.

    Banana za besprijekoran ten i kosu

    15. Oktobra 2025.
    Najnovije
    Sport

    Amerikanci dobili novog selektora: Prvi cilj je osvajanje Svjetskog prvenstva

    15. Oktobra 2025.2 Mins Read

    Glavni trener Miami Heata Erik Spoelstra (54) imenovan je novim glavnim selektorom muške košarkaške reprezentacije…

    “Kronicitet” osvojio posebno priznanje u Poljskoj

    15. Oktobra 2025.

    Samohrana majka koja ruši sve predrasude

    15. Oktobra 2025.

    Arapski grad proglašen najsretnijim na svijetu, Escobarovo rodno mjesto drugoplasirano

    15. Oktobra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.