Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Gennaro Gattuso novi selektor Italije

    16. Juna 2025.

    Objavljen posthumni album Olivera Dragojevića, poslušajte 12 novih pjesama

    16. Juna 2025.

    Završen memorijalni turnir veterana posvećen Senadu Rejzoviću Džimiju

    16. Juna 2025.

    PlayStation 6 stiže ‘za nekoliko godina’

    16. Juna 2025.

    Magdeburg je novi prvak Evrope u rukometu

    16. Juna 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Moćan začin čisti jetru i bubrege, poboljšava probavu i prirodni je afrodizijak
    Magazin

    Moćan začin čisti jetru i bubrege, poboljšava probavu i prirodni je afrodizijak

    8. Aprila 2025.3 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    U svijetu začinskog bilja jedno ime posebno privlači pozornost kulinarskih entuzijasta i ljubitelja prirodne gastronomije, a to je ljupčac.

    Mnogi ga poznaju pod nazivom biljka vegeta ili biljka magi, referirajući se na njegov intenzivan miris koji podsjeća na popularne začine i jušne kocke, posebice u njemačkom govornom području gdje je poznat kao Maggikraut. Ljupčac se kroz historiju odazivao i na brojne druge nazive – miloduh, selen, milobud, torjevac, luštrek, a njegova bogata historija seže sve do antičkog Rima. Tamo je stigao iz južnog Irana, da bi se kasnije, zahvaljujući benediktinskim redovnicima, proširio Evropom.

    Prirodni afrodizijak

    Osim što obogaćuje jela svojim karakterističnim okusom, ljupčac je u prošlosti imao i reputaciju prirodnog afrodizijaka. Smatralo se da potiče cirkulaciju, a time i zagrijava tijelo, što je u tadašnjoj medicini često bilo povezano sa seksualnom željom i energijom. Međutim, pravi razlog njegove reputacije kao afrodizijaka leži u njegovom eteričnom ulju, koje sadrži spojeve poput ftalida i kumarina. Ti spojevi imaju jak, topao i pomalo pikantan miris sličan celeru, ali snažniji što se u mnogim kulturama povezivalo s pobuđivanjem osjetila i pojačanjem erotske privlačnosti.

    Dostupnost biljke od marta do oktobra

    Kao biljka, ljupčac se najčešće uzgaja kao dvogodišnjak, iako uz povoljne uslove može trajati i duže. Impresivnog je rasta, dostiže naime visinu do dva metra i širinu do metra, zbog čega ga je lako zamijetiti u vrtu. Ljupčac povoljno utječe na zdravlje okolnih biljaka i pojačava okus povrća koje raste u njezinoj blizini. Ujutro se u vrtu osjeti njegov poseban miris koji nerijetko podsjeća na bakinu domaću juhu. Cijela biljka je iskoristiva, od korijena do sjemena, iako se u kulinarstvu najčešće upotrebljavaju svježi listovi, koji su u kod nas dostupni od marta do oktobra.

    Zdravstvene dobrobiti

    Ova biljka vegeta nezamjenjiv je začin u juhama, jelima s povrćem i umacima te u jelima od mesa. Posebnu aromu i specifičan miris daje ajvaru. No, kod dodavanja ovog začina jelima treba biti pažljiv jer vrlo lako nadvlada ostale začine i osnovni miris jela. Korijen se rijetko koristi sam, ali je dragocjen sastojak čajnih mješavina za izlučivanje vode. Ponekad se korijen ili suhi listovi ove biljke dodaju čajevima za želudac ili za čišćenje krvi.

    Osim toga ljupčac stimulira mokrenje i reguliše probavu, čisti jetru, pomaže kod napetosti. Kod žena može pospješiti menstruaciju, no trudnice moraju biti na posebnom oprezu. Ne smiju koristiti ovu biljku jer, kao i peršin, može izazvati pobačaj. Ne smije se koristiti kod povišene temperature, piše Živim.hr.

    Dodajte ljupčac omletu i napravite svoju domaću mješavinu.

    Sitno nasjeckajte lišće ljupčaca, umiješate ga u tučena jaja i ispecite.

    •     Domaća mješavina začina

    Sameljete mrkvu, korijen peršina, lišće celera, vlasca, ljupčaca pa osušite na 50 °C u pećnici i spremite u suhe staklenke. Ili svježe pomiješate sa soli pa spremite.

    Dvije kašike osušenog korijena preliti s 2,5 dl hladne vode i prokuhati minutu. Pije se 2 puta dnevno ujutro i navečer.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Objavljen posthumni album Olivera Dragojevića, poslušajte 12 novih pjesama

    16. Juna 2025.

    PlayStation 6 stiže ‘za nekoliko godina’

    16. Juna 2025.

    Haker otkrio sve tajne dark weba: Šta je sve vidio tamo?

    16. Juna 2025.
    Najnovije
    Sport

    Gennaro Gattuso novi selektor Italije

    16. Juna 2025.1 Min Read

    Italijanski fudbalski savez (FIGC) potvrdio je da je Gennaro Gattuso novi selektor nacionalnog tima.Bivši veznjak…

    Objavljen posthumni album Olivera Dragojevića, poslušajte 12 novih pjesama

    16. Juna 2025.

    Završen memorijalni turnir veterana posvećen Senadu Rejzoviću Džimiju

    16. Juna 2025.

    PlayStation 6 stiže ‘za nekoliko godina’

    16. Juna 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.