Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Mladić izgubio novčanik, publika mu ga vratila s više novca nego što je imao

    22. Septembra 2025.

    Barlov za Vijesti.ba: Sretan sam što sam ljude u BiH učinio ponosnim

    22. Septembra 2025.

    Danas je prvi dan jeseni

    22. Septembra 2025.

    BMW naletio na pješakinju, zadobila teške povrede

    22. Septembra 2025.

    Verstappen slavio u Azerbejdžanu, Piastri odustao već u prvom krugu

    22. Septembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Muči vas želučana kiselina ili GERB? Ovaj čaj zaista čini čuda!
    Magazin

    Muči vas želučana kiselina ili GERB? Ovaj čaj zaista čini čuda!

    20. Jula 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    U svijetu ljekovitog bilja kičica ili crveni kantarion (Centaurium erythraea), zauzima posebno mjesto kada je riječ o problemima sa želucem i probavom.

    Ova gorka biljka već generacijama se koristi kao prirodni saveznik protiv tegoba koje remete rad probavnog sistema. Osim što pomaže kod želučanih i crijevnih problema, kičica djeluje i na rad pljuvačnih žlijezda, jetre i žuči, pomažući organizmu da uspostavi ravnotežu.

    Tu se njena ljekovitost ne zaustavlja, pokazala se korisnom i kod menstrualnih tegoba, slabokrvnosti, te kao prirodni stimulator apetita. Iako nije najugodnijeg ukusa, čaj od kičice je vrijedan napitak s višestrukim benefitima.

    Recept za čaj od kičice – kako ga pravilno pripremiti?

    Priprema:

    • Supenu kašiku suhe kičice preliti sa 2 dl mlake vode.
    • Poklopiti i ostaviti da odstoji preko noći.
    • Ujutro procijediti i popiti na prazan želudac.
    • Odmah nakon toga pripremiti novi čaj na isti način, koji će stajati tokom dana.
    • Taj drugi čaj se pije navečer, prije spavanja.
    • Trajanje kure

    Postupak se ponavlja svakodnevno, 7 dana uzastopno.

    Važna napomena

    Čaj od kičice nije preporučljiv za osobe koje uzimaju antidepresive ili druge lijekove koji mogu imati interakciju s ovom ili sličnim biljkama. Prije početka korištenja, posebno ako uzimate neku terapiju, obavezno se posavjetujte s ljekarom ili farmaceutom.

    Ako se mučite sa želučanom kiselinom, gorušicom, hijetalnom hernijom, refluksom ili GERB-om (gastroezofagealnom refluksnom bolešću), ovaj čaj može biti prirodna podrška u ublažavanju simptoma i vraćanju komfora u vaš svakodnevni život.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Mladić izgubio novčanik, publika mu ga vratila s više novca nego što je imao

    22. Septembra 2025.

    Danas je prvi dan jeseni

    22. Septembra 2025.

    Njemački restorani više ne dozvoljavaju rasipanje hrane: “Ostaviš, platiš…”

    22. Septembra 2025.
    Najnovije
    Magazin

    Mladić izgubio novčanik, publika mu ga vratila s više novca nego što je imao

    22. Septembra 2025.2 Mins Read

    Tradicionalna korida kod Zireta u Goduši ponovo je opravdala status jednog od najvećih i najposjećenijih…

    Barlov za Vijesti.ba: Sretan sam što sam ljude u BiH učinio ponosnim

    22. Septembra 2025.

    Danas je prvi dan jeseni

    22. Septembra 2025.

    BMW naletio na pješakinju, zadobila teške povrede

    22. Septembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.