Malo ko može da odoli italijanskom specijalitetu koji je osvojio cijeli svijet – pizzi. Iako je veoma važno koje sastojke i u kojoj količini stavljate na pizzu, jedna stvar je ipak važnija – tijesto.
Svi znamo da je tijesto zapravo najbolji i najvažniji dio pizze, a da bi ono bilo prozračno i mekano, morate ga spremati uz pomoć jednog sastojka koji skoro svi imamo u frižideru.
Riječ je o jogurtu. Uz ovu namirnicu, vaše tijesto za pizzu biće savršeno.
Idealno bi bilo, ako imate vremena, da umijesite tijesto i ostavite ga da prenoći u frižideru.
Sastojci:
– 250 ml jogurta
– 600 g brašna
– 1 kesica suhog kvasca
– 100 ml ulja
– 50 ml vode
– 1 kašičica soli
– prstohvat šećera
Priprema:
U manju šerpu sipajte jogurt i zagrijte ga dok ne postane mlak. Sklonite s ringle, pa sipajte u činiju zajedno s kvascem, šećerom, vodom i jednom kašikom brašna. Sve dobro promiješajte i ostavite da kvasac proradi – oko 15 minuta. Pokrijte činiju krpom ili aluminijumskom folijom.
Kada kvasac naraste, dodajte ulje i so, promiješajte, pa postepeno dodajte ostatak brašna. Umijesite tijesto dok ne počne da se odvaja od ivica činije.
Oblikujte tijesto u pogaču i ostavite da odmara 30 minuta, pokriveno krpom.
Nakon toga, tijesto je spremno – razvucite ga oklagijom i dodajte sastojke po želji, prenose Nezavisne novine.
(Vijesti.ba)