Ugljikohidrati često imaju lošu reputaciju, ali nisu svi isti.
Dok neki mogu izazvati osjećaj tromosti, nagle skokove šećera u krvi ili probavne smetnje, drugi mogu značajno doprinijeti vašem zdravlju – posebno zdravlju crijeva.
„Zdravlje crijeva ključno je za opće zdravstveno stanje“, ističe nutricionistica Kaitlyn Shimmelpfennig (Kaitlyn Shimmelpfennig), te dodaje:
„Uravnotežena crijevna mikroflora pomaže u regulaciji hormona, održavanju stabilnog raspoloženja i jačanju imunološkog sistema. Niko ne želi svakodnevno imati problema s nadutošću ili nelagodom“, piše EatingWell, prenosi Index.hr.
Slanutak je bogat otpornim škrobom – vrstom prebiotičkih vlakana koja služe kao hrana korisnim bakterijama u crijevima. Kada dospije u debelo crijevo, bakterije fermentiraju otporni škrob i pri tome stvaraju kratkolančane masne kiseline.
Ove masne kiseline jačaju sluznicu crijeva, štiteći je od upala i bolesti, a istraživanja ukazuju i na to da mogu smanjiti rizik od raka debelog crijeva. Osim toga, kratkolančane masne kiseline podržavaju vezu između crijeva i mozga, što može pozitivno utjecati na emocionalno zdravlje.
Slanutak sadrži i fenolne kiseline – snažne antioksidanse koji dodatno štite crijevnu sluznicu. Istraživanja pokazuju da ti fenolni spojevi mogu smanjiti upale povezane sa sindromom iritabilnog crijeva i upalnim bolestima crijeva.
Također, pomažu u jačanju strukture zida crijeva, sprječavajući prodiranje štetnih bakterija i dodatno potiču rast korisnih mikroorganizama.
Kako uključiti slanutak u svakodnevnu prehranu?
Slanutak je zahvalna namirnica blagog okusa i čvrste teksture, pa se lako uklapa u različita jela:
Dodajte ga u salate
Pripremite domaći humus
Ubacite ga u supe i čorbe
Ispecite ga kao grickalicu
Napravite burgere ili popečke
(Vijesti.ba)