Domaći sladoled od breskvi je najbolji način da iskoristite sezonsko voće – prava je posveta djetinjstvu i jednostavnim užicima ljeta.
Kremasta tekstura, bogat okus i lagani miris vanilije i breskvi čine ga desertom kojem se vraćate svakog ljeta.
A za posebnu poslasticu, dodajte malo drobljenih prhkih keksića i malo cimeta – dobit ćete pravi Peach Cobbler sladoled!
Sastojci
- 2 velike zrele breskve (2 šoljice, oguljene i nasjeckane)
- 1 šoljica šećera (podijeljeno)
- 1 kašika limunovog soka
- 2 kašike likera od breskve (po želji)
- 4 velika žumanca
- 2 šolje slatkog vrhnja
- 1 šolja punomasnog mlijeka
- 1 kašikica ekstrakta vanilije
- Malo soli

Priprema
1. Nasjeckane breskve pomiješajte s limunovim sokom, 1/4 šećera i likerom od breskve. Ostavite u frižideru preko noći.
2. Ocijedite breskve i sačuvajte sok.
3. U loncu zagrijte preostali šećer, vrhnje, mlijeko, so i vaniliju do vrenja.
4. Temperirajte žumanca pa ih vratite u smjesu i kuhajte dok se ne zgusne. Umiješajte sok od breskvi.
5. Ohladite smjesu i ostavite u frižideru barem 2 sata.
6. Ulijte u posudu. Kad se zgusne, dodajte nasjeckane breskve.
7. Smjesu stavite u kalup, pokrijte prozirnom folijom i zamrznite preko noći.
Najbolje se slaže s dugim, toplim danima i još toplijim sjećanjima. Uživajte!
(Vijesti.ba)