Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Vlada USK odobrila 2,5 miliona KM za infrastrukturne projekte gradova i općina

    18. Decembra 2025.

    Amra (16) treba našu pomoć

    18. Decembra 2025.

    Historijski trenutak: Prvi put dodijeljen crveni karton u skijaškim skokovima

    18. Decembra 2025.

    Stručnjaci upozoravaju: Ovu stvar nikada ne radite s jastucima

    18. Decembra 2025.

    Pokazali smo da smo vlada kojoj se može vjerovati

    18. Decembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Naši stari su znali: Dva dodatka čorbi koja pomažu kod prehlade
    Magazin

    Naši stari su znali: Dva dodatka čorbi koja pomažu kod prehlade

    18. Decembra 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    No, nekad je rješenje mnogo jednostavnije i krije se tamo gdje ga najmanje tražimo, u loncu s čorbom.

    Postoji jedan stari trik, koji su generacije koristile prije nego što su sirupi postali svakodnevica, a danas je gotovo pa zaboravljen.

    Kad je neko prehlađen, dovoljno je u običnu pileću ili goveđu čorbu dodati dva jednostavna sastojka i organizam se brže oporavlja nego što mislite.

    Ništa egzotično, ali ključ je u pravom trenutku i pravoj količini: Riječ je o bijelom luku i sirćetu.

    Sastojci (za oko 4 osobe):

    1,5 kg pilećeg mesa s kostima ili oko 500 g junećih kostiju
    2 mrkve
    1 korijen peršuna
    manji komad celera
    2 cijele glavice bijelog luka (skine se samo vanjska kora)
    3 čehna bijelog luka (oguljena i lagano zgnječena)
    1 puna kašičica jabukovog ili vinskog sirćeta
    so, biber, lovorov list
    svježi peršun

    Priprema

    Meso i kosti stavite da se kuhaju na laganoj vatri oko sat i po, zajedno s povrćem i dvije cijele glavice bijelog luka.

    Kad je čorba gotova, a meso mekano, izvadite meso i povrće iz lonca. Dok je čorba još vruća, dodajte zgnječena tri čehna bijelog luka i kašičicu sirćeta.

    Miješajte kratko, svega pola minute, i odmah sklonite sa šporeta, važno je da se više ne kuha. Vratite usitnjeno meso, po želi, dosolite po ukusu i pospite svježim peršunom.

    Bijeli luk oslobađa alicin tek kad se zgnječi i doda u toplu tečnost. Sirće stvara blago kiselu sredinu koja otežava razmnožavanje virusa i pomaže čišćenju disajnih puteva.

    A, topla, masna čorba hidrira organizam, otvara sinuse i daje tijelu energiju potrebnu za oporavak

    Bonus savjeti: Kod jače začepljenosti nosa možete dodati prstohvat ljute paprike ili kašiku narendanog rena; djeci će čorba biti draža ako ubacite rezance ili knedlice.

    Preporučuje se piti dvije do tri šolje dnevno dok simptomi ne popuste.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Stručnjaci upozoravaju: Ovu stvar nikada ne radite s jastucima

    18. Decembra 2025.

    Dodjela Oscara besplatno i uživo na YouTubeu od 2029.

    18. Decembra 2025.

    Jedna loša jutarnja navika može povisiti holesterol

    18. Decembra 2025.
    Najnovije
    Unsko-sanski kanton

    Vlada USK odobrila 2,5 miliona KM za infrastrukturne projekte gradova i općina

    18. Decembra 2025.2 Mins Read

    U Bihaću je danas održana 27. sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona, na kojoj je doneseno više…

    Amra (16) treba našu pomoć

    18. Decembra 2025.

    Historijski trenutak: Prvi put dodijeljen crveni karton u skijaškim skokovima

    18. Decembra 2025.

    Stručnjaci upozoravaju: Ovu stvar nikada ne radite s jastucima

    18. Decembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.