Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    MUP USK raspisao potjernicu za 44-godišnjim dilerom osuđenim na zatvorsku kaznu

    30. Oktobra 2025.

    VIDEO: Specijalci upali na meč i privodili tenisere

    30. Oktobra 2025.

    Ljekari uspjeli da održe u životu bebu od 300 grama

    30. Oktobra 2025.

    Sutra veći dio Bihaća bez struje cijeli dan

    30. Oktobra 2025.

    Benjamin Husić i Ada Avdagić okončali nastupe na Svjetskom taekwondo prvenstvu

    30. Oktobra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Naučnici tvrde da su otkrili tajnu savršenog espressa
    Magazin

    Naučnici tvrde da su otkrili tajnu savršenog espressa

    18. Decembra 2023.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    O ključu za pripremu savršenog espressa raspravljale su generacije barista, stručnjaka, ali i entuzijasta i ljubitelja ovog najpopularnijeg jutarnjeg napitka na svijetu.

    Sada grupa naučnika kaže da ima odgovor i da su izdvojili tajni sastojak, tačnije korak – ​​i on dolazi na red prije nego što mljevenje uopšte počne.

    Istraživači su otkrili da malo vode dodate zrnu kave prije procesa mljevenja stvara postojaniji i ukusniji espreso, za koji kažu da će pomoći baristima i industrijskim proizvođačima kafe da prevladaju prepreku koja im je do sada možda stajala na putu.

    Kada se kafa melje, trenje između zrna stvara elektricitet, zbog čega se čestice skupljaju u mlincu. Istraživanje je pokazalo da dodavanje vode u ovaj proces smanjuje proizvedenu energiju, što rezultira manjim otpadom kafe i jačim okusima.

    Naučnici su takođe otkrili promjene u načinu kuvanja espressa kada se voda kombinuje s različitim metodama mljevenja. Voda ne samo da smanjuje statički elektricitet, i stoga smanjuje nered dok meljete, već takođe može imati veliki uticaj na intenzitet pića i, potencijalno, mogućnost pristupa višim koncentracijama povoljnih okusa, prenosi Index.hr.

    Studija je takođe istraživala i kako struja utiče na okus kafe. Istraživači su udružili snage sa stručnjacima za vulkane koji su ispitivali povezanu električnu aktivnost tokom erupcija – proces za koji kažu da je sličan kuhanju kafe.

    Tokom erupcije, magma se raspada u male čestice koje izlaze iz vulkana u velikom oblaku. Te se čestice trljaju jedna o drugu i pune do tačke stvaranja munje. Na pojednostavljen način, to je slično mljevenju kafe, gdje uzimate ta zrna i pretvarate ih u fini prah. Na detaljnom istraživanju okusa povezanom sa strujom još rade.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Ljekari uspjeli da održe u životu bebu od 300 grama

    30. Oktobra 2025.

    Film “Blum – Gospodari svoje budućnosti” u kinima u Berlinu i Minhenu

    30. Oktobra 2025.

    Japanski naučnici otkrili molekulu koja “isključuje” depresiju

    30. Oktobra 2025.
    Najnovije
    Unsko-sanski kanton

    MUP USK raspisao potjernicu za 44-godišnjim dilerom osuđenim na zatvorsku kaznu

    30. Oktobra 2025.1 Min Read

    Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona raspisala je međunarodnu potjernicu za Arifom Grahovićem, zvanim…

    VIDEO: Specijalci upali na meč i privodili tenisere

    30. Oktobra 2025.

    Ljekari uspjeli da održe u životu bebu od 300 grama

    30. Oktobra 2025.

    Sutra veći dio Bihaća bez struje cijeli dan

    30. Oktobra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.