Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Zadnja provjera pred EuroBasket, Zmajevi u Skenderiji protiv Belgije

    24. Augusta 2025.

    Festivalske aktivnosti privukle više od 135.000 posjetilaca

    24. Augusta 2025.

    BiH za sedam mjeseci uvezla mesa za 381 milion KM: Domaća proizvodnja na koljenima

    24. Augusta 2025.

    Slavni klub počinje sezonu sa -94 boda

    24. Augusta 2025.

    Nagradu Srce Sarajeva za najbolji studentski film dobio Adem Tutić

    24. Augusta 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Naučnici tvrde da su otkrili tajnu savršenog espressa
    Magazin

    Naučnici tvrde da su otkrili tajnu savršenog espressa

    18. Decembra 2023.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    O ključu za pripremu savršenog espressa raspravljale su generacije barista, stručnjaka, ali i entuzijasta i ljubitelja ovog najpopularnijeg jutarnjeg napitka na svijetu.

    Sada grupa naučnika kaže da ima odgovor i da su izdvojili tajni sastojak, tačnije korak – ​​i on dolazi na red prije nego što mljevenje uopšte počne.

    Istraživači su otkrili da malo vode dodate zrnu kave prije procesa mljevenja stvara postojaniji i ukusniji espreso, za koji kažu da će pomoći baristima i industrijskim proizvođačima kafe da prevladaju prepreku koja im je do sada možda stajala na putu.

    Kada se kafa melje, trenje između zrna stvara elektricitet, zbog čega se čestice skupljaju u mlincu. Istraživanje je pokazalo da dodavanje vode u ovaj proces smanjuje proizvedenu energiju, što rezultira manjim otpadom kafe i jačim okusima.

    Naučnici su takođe otkrili promjene u načinu kuvanja espressa kada se voda kombinuje s različitim metodama mljevenja. Voda ne samo da smanjuje statički elektricitet, i stoga smanjuje nered dok meljete, već takođe može imati veliki uticaj na intenzitet pića i, potencijalno, mogućnost pristupa višim koncentracijama povoljnih okusa, prenosi Index.hr.

    Studija je takođe istraživala i kako struja utiče na okus kafe. Istraživači su udružili snage sa stručnjacima za vulkane koji su ispitivali povezanu električnu aktivnost tokom erupcija – proces za koji kažu da je sličan kuhanju kafe.

    Tokom erupcije, magma se raspada u male čestice koje izlaze iz vulkana u velikom oblaku. Te se čestice trljaju jedna o drugu i pune do tačke stvaranja munje. Na pojednostavljen način, to je slično mljevenju kafe, gdje uzimate ta zrna i pretvarate ih u fini prah. Na detaljnom istraživanju okusa povezanom sa strujom još rade.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Festivalske aktivnosti privukle više od 135.000 posjetilaca

    24. Augusta 2025.

    Nagradu Srce Sarajeva za najbolji studentski film dobio Adem Tutić

    24. Augusta 2025.

    Nikada ne biste to očekivali, ali ova namirnica vam može dići šećer u nebesa

    24. Augusta 2025.
    Najnovije
    Sport

    Zadnja provjera pred EuroBasket, Zmajevi u Skenderiji protiv Belgije

    24. Augusta 2025.1 Min Read

    Posljednju provjeru pred odlazak na Kipar i nastup na EuroBasketu košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine…

    Festivalske aktivnosti privukle više od 135.000 posjetilaca

    24. Augusta 2025.

    BiH za sedam mjeseci uvezla mesa za 381 milion KM: Domaća proizvodnja na koljenima

    24. Augusta 2025.

    Slavni klub počinje sezonu sa -94 boda

    24. Augusta 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.