Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Sheffield United prvi finalist doigravanja za ulazak u Premier ligu

    14. Maja 2025.

    Tom Cruise ne štedi za novu ljubav: Platio masno da putuje kao kraljica

    14. Maja 2025.

    Hoće li Čović reći ‘da’ opoziciji iz RS ili će ostati vjeran Dodiku?

    14. Maja 2025.

    Dallasu prvi izbor na NBA draftu

    14. Maja 2025.

    Najjeftinije destinacije u Evropi gdje za svoj novac dobijete i više od maksimuma

    14. Maja 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Nektarine ili breskve: Koje voće je zdravije
    Magazin

    Nektarine ili breskve: Koje voće je zdravije

    10. Juna 2024.3 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Nektarine su specifična sorta breskve, a i one i breskve dostupne su u varijanti sa ijbelim i žutim „mesom“ i smatraju se koštičavim voćem, jer obje vrste ploda imaju košticu u središtu.

    Iako su vrlo slične, nektarine i breskve se razlikuju po ukusu, izgledu i nutritivnom sastavu i potencijalnih zdravstvenih koristi.

    Koje hranljive materije sadrže nektarine i breskve?

    Nektarine i breskve su i odlični izvori hranljivih materija, kao što su:

    Vitamin A

    Vitamin C

    Kalijum

    Niacin

    Magnezijum

    Fosfor.

    Obje vrste voća sadrže visoke nivoe karotenoida (pigmenata), kao što su beta-karoten, lutein i zeaksantin. Breskve i nektarine su slične u pogledu kalorija, ugljenih hidrata, vlakana i proteina koje sadrže. Na nivou mikronutrijenata, breskve sadrže nešto veće količine vitamina A, vitamina C i luteina. Nektarine, s druge strane sadrže nešto veće količine kalijuma, niacina, magnezijuma i fosfora. Pored toga, nivoi beta-karotena u breskvi i nektarinama sa žutim mesom su skoro dvostruko veći od breskvi i nektarina sa bijelim unutrašnjim plodom. Ove suptilne varijacije u boji i veličini mogu da utiču na sadržaj hranljivih materija u breskvi i nektarinama, ali i na zdravstvene prednosti.

    Razlika u ukusu i teksturi

    Zrele breskve imaju mekan osjećaj u ustima i veoma su sočne. Breskve sa bijelim mesom mogu da budu slađe i manje kisele od žutih. Nektarine su obično manjeg ploda i sa manjim sadržajem vode i često se smatraju slađim od svojih „rođaka“. Zrela nektarina ima čvršći i ujednačeniji osjećaj u ustima i manje je sočna.

    Nektarine i breskve vizuelno se razlikuju ne samo po veličini, već i po teksturi kože. Pokožica breskve je pokrivena „dlačicama“ dok je kožica nektarina glatka na dodir. Razlike u sortama i nivoi zrelosti breskve i nektarine mogu da utiču na ukus i teksturu.

    Kakve zdravstvene koristi imaju breskve i nektarine?
    Nektarine i breskve su i odlični izvori hranljivih materija, posebno vitamina A, vitamina C, kalijuma, niacina, magnezijuma i fosfora. Oba ploda takođe sadrže visoke nivoe karotenoida beta-karotena, luteina i zeaksantina. Takođe su bogati dijetalnim vlaknima.

    1. Breskve i nektarine su odlični izvori dijetalnih vlakana. Analizom iz 2023. godine ispitana je veza između povećane količine dijetalnih vlakana i nekoliko važnih markera zdravlja, kao što su:

    Poboljšano varenje

    Smanjen krvni pritisak

    Smanjen nivo lipida

    Smanjena upala

    Stabilizovan nivo šećera u krvi.

    Analiza je zaključena pronalaskom opšte veze između visokog unosa vlakana u ishrani i nižeg rizika od ukupnog mortaliteta (uključujući bolesti na koje utiču gore navedeni markeri).

    2. Poboljšana kognicija. Sistematski pregled nivoa karotenoida u krvi, kojim su breskve i nektarine veoma bogate, otkrio je ograničenu vezu između nižih nivoa i povećanog rizika od Alchajmerove bolesti i blagog kognitivnog oštećenja.

    3. Poboljšano zdravlje očiju. Nedavna istraživanja otkrila su vezu između potrošnje beta-karotena i smanjene progresije makularne degeneracije u odnosu na starosnu dob. Ova analiza je takođe otkrila pozitivnu vezu između povećanog unosa luteina i zeaksantina i poboljšane oštrine vida. Postoje obećavajući dokazi koji podržavaju pozitivne efekte konzumiranja karotenoida i poboljšanja zdravlja očiju, prenosi Telegraf.

    (Vijesti.ba) 

    Možda vas zanima

    Tom Cruise ne štedi za novu ljubav: Platio masno da putuje kao kraljica

    14. Maja 2025.

    Najjeftinije destinacije u Evropi gdje za svoj novac dobijete i više od maksimuma

    14. Maja 2025.

    Stručnjakinja upozorava: Ova pojava u vitrini otkriva da je meso sumnjivo

    14. Maja 2025.
    Najnovije
    Sport

    Sheffield United prvi finalist doigravanja za ulazak u Premier ligu

    14. Maja 2025.1 Min Read

    Fudbaleri Sheffield Uniteda izborili su plasman u finale doigravanja za ulazak u Premier ligu nakon…

    Tom Cruise ne štedi za novu ljubav: Platio masno da putuje kao kraljica

    14. Maja 2025.

    Hoće li Čović reći ‘da’ opoziciji iz RS ili će ostati vjeran Dodiku?

    14. Maja 2025.

    Dallasu prvi izbor na NBA draftu

    14. Maja 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.