Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Rođeno šest beba, četiri djevojčice i dva dječaka!

    14. Novembra 2025.

    Samo ološ im ne bi vratio, čovjek bi

    14. Novembra 2025.

    Rumunski novinari fascinirani Džekom: Autogrami, fotografije, zagrljaji

    14. Novembra 2025.

    (VIDEO) Počelo probijanje usjeka na dionici Bihaćke zaobilaznice: Jablanska – Mali Lug

    14. Novembra 2025.

    Emina Fajić iskreno o životu poslije raka: “Svako jutro zahvalim Bogu na još jednom danu”

    14. Novembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Nema više stajanja satima: Recept za džem od šljiva “za tren oka”
    Magazin

    Nema više stajanja satima: Recept za džem od šljiva “za tren oka”

    28. Augusta 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Miris svježe pečenih šljiva koji ispuni kuhinju vraća nas u djetinjstvo i priziva uspomene na dane kada se zimnica pripremala uz sate provedene pored šporeta.

    Domaći džem od šljiva ostaje klasik bosanskohercegovačkih kuhinja, ali sada postoji jednostavniji i moderniji način pripreme – u rerni.

    Za razliku od tradicionalnog kuhanja, koje zahtijeva stalno miješanje i brigu da džem ne zagori, ova metoda omogućava da većinu posla obavi rerna. Na taj način šljive zadržavaju prirodnu aromu i bogat, pun okus, dok vi uživate u jednostavnijoj pripremi.

    Potrebni sastojci:

    Priprema:

    Šljive operite, odstranite košpe i narežite na manje komade. Stavite ih u dublju posudu ili lonac za rernu kako sok ne bi prskao. Pecite na 200 stepeni dok ne zavriju, a zatim smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite oko sat vremena, povremeno miješajući svakih 20 minuta.

    Nakon sat vremena umiješajte šećer pomiješan s vanilin šećerom i vratite sve u rernu na još oko sat. Gotov, vruć džem sipajte u prethodno zagrijane tegle, dobro zatvorite i okrenite naopako dok se potpuno ne ohlade.

    Ovaj recept je savršeno rješenje za sve koji žele sačuvati duh tradicionalne zimnice, ali uz manje napora i moderniji pristup. Džem od šljiva iz rerne nije samo namaz – on je priča o porodici, uspomenama i domaćem okusu koji traje generacijama.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Emina Fajić iskreno o životu poslije raka: “Svako jutro zahvalim Bogu na još jednom danu”

    14. Novembra 2025.

    Glumac porijeklom iz BiH snima seriju sa najvećim zvijezdama Hollywooda

    14. Novembra 2025.

    Jala Brat ispunio želju Saši, konobaru sa Down sindronom: Snimit će duet

    14. Novembra 2025.
    Najnovije
    Unsko-sanski kanton

    Rođeno šest beba, četiri djevojčice i dva dječaka!

    14. Novembra 2025.2 Mins Read

    Najljepše vijesti ovog jutra dolaze iz mjesta gdje život počinje najtišim, ali najljepšim čudom —…

    Samo ološ im ne bi vratio, čovjek bi

    14. Novembra 2025.

    Rumunski novinari fascinirani Džekom: Autogrami, fotografije, zagrljaji

    14. Novembra 2025.

    (VIDEO) Počelo probijanje usjeka na dionici Bihaćke zaobilaznice: Jablanska – Mali Lug

    14. Novembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.