Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Mokan i Monnier pobjednici 29. Open RCT Barcelona 1899 – Sarajevo 2025

    24. Augusta 2025.

    Amela iz Bihaća žrtva nasilja u porodici, institucije njenom mužu dale dijete

    24. Augusta 2025.

    Austrijski mediji o zatvoreniku iz BiH: On je bio narko-kralj

    24. Augusta 2025.

    Sudija Oliver Žilić prekinuo utakmicu iz poštovanja prema ezanu

    24. Augusta 2025.

    Kako jedna žena briše granice između muzike i političkih nauka

    24. Augusta 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Nikada ne biste to očekivali, ali ova namirnica vam može dići šećer u nebesa
    Magazin

    Nikada ne biste to očekivali, ali ova namirnica vam može dići šećer u nebesa

    24. Augusta 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Iako se kobasice najčešće doživljavaju kao „slana“ namirnica, stručnjaci upozoravaju da upravo one mogu izazvati nagli porast šećera u krvi – čak i veći nego pojedine slastice.

    Razlog je jednostavan: u gotovo svim vrstama kobasica dodaje se šećer kako bi se poboljšao ukus, produžio rok trajanja te postigla željena tekstura i boja.

    Iako količina šećera nije velika, njegova kombinacija s ostalim sastojcima u prerađenom mesu može dovesti do brzog skoka glukoze i pojačane želje za dodatnim unosom hrane. To znači da osobe koje strogo prate unos šećera kroz uobičajene izvore poput kolača ili gaziranih pića često nisu svjesne da kobasice predstavljaju skriveni rizik.

    Ovaj problem posebno pogađa osobe s dijabetesom ili one koji se bore s viškom kilograma, jer i najmanji dodatak šećera u prerađenim proizvodima može otežati kontrolu nad zdravstvenim stanjem.

    Ljekari savjetuju da se kobasice konzumiraju umjereno, uz obavezno čitanje deklaracija i odabir proizvoda s manje aditiva i dodataka. Na tržištu postoje i alternativne varijante kobasica sa smanjenim sadržajem šećera i masnoća, koje su zdraviji izbor.

    Najbolja zaštita, ipak, ostaje oslanjanje na svježu i prirodnu hranu – povrće, integralne žitarice i nemasne proteine. Takve namirnice ne samo da ne podižu šećer u krvi, već doprinose dugotrajnijem osjećaju sitosti i boljem zdravlju.

    Zato, prilikom sljedećeg obroka, vrijedi imati na umu da upravo kobasica na tanjiru može biti neočekivani uzročnik skoka šećera u organizmu.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Kako jedna žena briše granice između muzike i političkih nauka

    24. Augusta 2025.

    Festivalske aktivnosti privukle više od 135.000 posjetilaca

    24. Augusta 2025.

    Nagradu Srce Sarajeva za najbolji studentski film dobio Adem Tutić

    24. Augusta 2025.
    Najnovije
    Sport

    Mokan i Monnier pobjednici 29. Open RCT Barcelona 1899 – Sarajevo 2025

    24. Augusta 2025.1 Min Read

    Mađar Mokan savladao je 2:0 u setovima Rumuna DargosaMihaija Monea, a identičnim rezultatom Poljakinja Monnier…

    Amela iz Bihaća žrtva nasilja u porodici, institucije njenom mužu dale dijete

    24. Augusta 2025.

    Austrijski mediji o zatvoreniku iz BiH: On je bio narko-kralj

    24. Augusta 2025.

    Sudija Oliver Žilić prekinuo utakmicu iz poštovanja prema ezanu

    24. Augusta 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.