Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Barlov za Vijesti.ba: Sretan sam što sam ljude u BiH učinio ponosnim

    22. Septembra 2025.

    Danas je prvi dan jeseni

    22. Septembra 2025.

    BMW naletio na pješakinju, zadobila teške povrede

    22. Septembra 2025.

    Verstappen slavio u Azerbejdžanu, Piastri odustao već u prvom krugu

    22. Septembra 2025.

    Njemački restorani više ne dozvoljavaju rasipanje hrane: “Ostaviš, platiš…”

    22. Septembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Njemački restorani više ne dozvoljavaju rasipanje hrane: “Ostaviš, platiš…”
    Magazin

    Njemački restorani više ne dozvoljavaju rasipanje hrane: “Ostaviš, platiš…”

    22. Septembra 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Sitnica za novčanik, ali snažna poruka za svijest. Vlasnik Guoju Luan to je rekao jasno:

    “Zove se ‘all-you-can-eat’ (jedi koliko možeš), a ne ‘all-you-can-throw-away’ (baci koliko god hoćeš)”.

    U Düsseldorfu, restoran Okinii takođe već godinama naplaćuje jedan euro za ostatke hrane, a kinesko-mongolski Himalaya u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji čak precizira – ako ostane više od 100 grama hrane, doplata je dva eura.

    Ni jedno od ovih mjesta nije naišlo na ozbiljniji otpor od strane gostiju. Naprotiv, većina razumije poruku.

    Iza svega stoji jednostavna ideja: hrana je previše dragocjena da bi se bacala.

    I nije to samo nemački fenomen; bacanje hrane je globalni problem, piše časopis Lifecod magazine.

    Na Balkanu se često smatra da gostoprimstvo znači „tanji pun do vrha“. Ili da domaćin nije pravi ako ne donese još. A možda je vrijeme za redefinisanje šta znači uživati u hrani.

    Hedonizam nije gomila koja ostane; hedonizam je tanjir koji je taman – dovoljan da osjetiš svaki zalogaj, bez kajanja i bez rasipanja.

    Ova njemačka praksa, koliko god da djeluje „malo“ i praktično, zapravo je važna lekcija.

    Da uživanje u hrani ne mora značiti prejedanje. Da hedonizam ne znači rasipanje. I da se pravo poštovanje prema hrani vidi tek kad na tanjiru ništa ne ostane.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Danas je prvi dan jeseni

    22. Septembra 2025.

    Dua Lipa srcem uz Palestinu: Ovim potezom oduševila mnoge

    22. Septembra 2025.

    Na rimskom aerodromu otvoren luksuzni hotel za neobične goste

    22. Septembra 2025.
    Najnovije
    Sport

    Barlov za Vijesti.ba: Sretan sam što sam ljude u BiH učinio ponosnim

    22. Septembra 2025.1 Min Read

    Ismail Barlov je ostvario izvanredan rezultat i osvojio srebro na Svjetskom prvenstvu u Singapuru.Takmičar Plivačkog…

    Danas je prvi dan jeseni

    22. Septembra 2025.

    BMW naletio na pješakinju, zadobila teške povrede

    22. Septembra 2025.

    Verstappen slavio u Azerbejdžanu, Piastri odustao već u prvom krugu

    22. Septembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.