Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Muž pretukao suprugu, alkohol ponovo glavni uzrok

    23. Novembra 2025.

    Potop favorita: Harvey Barnes sa dva gola srušio City!

    23. Novembra 2025.

    Podignite željezo na prirodan način bez dodataka

    23. Novembra 2025.

    Ženi u piće stavljena droga, završila na Hitnoj pomoći

    23. Novembra 2025.

    Pogba odigrao prvi meč nakon 18 mjeseci suspenzije

    23. Novembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Objašnjenje zašto je hrana u avionu često loša i bezukusna
    Magazin

    Objašnjenje zašto je hrana u avionu često loša i bezukusna

    4. Juna 2024.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Osim ako ne idete na neko kraće putovanje i u avionu dobijete neki snack, velika je vjerojatnost da ćete dobiti neko konkretnije jelo, unaprijed pripremljeno i podgrijano, posluženo u plastičnoj kutijici s plastičnim priborom za jelo. Iako možda ne izgleda loše, okus mu neće biti najbolji i definitivno neće biti isti kao što bi bio da to jelo jedete s nogama čvrsto na zemlji.

    Zašto je hrana u avionu drugačijeg okusa?

    Naime, kada jedemo, sva osjetila rade zajedno kako bismo osjetili okus nekog jela, a kada letimo, neka od ovih osjetila ne rade kako treba, što dovodi do toga da hrana koju jedemo bude drugačijeg okusa.

    Na primjer, nizak pritisak zraka u kabini i nedostatak vlage mogu utjecati na naš miris, a svi znamo da su miris i okus usko povezani, pa je to prvi razlog zašto bi u avionu hrana mogla biti drugačijeg okusa od one koju jedete kod kuće.

    Nadalje, u avionu je nerijetko jako bučno, a buka također može negativno utjecati na okus. Na temu toga je 2015. provedeno istraživanje koje je pokazalo da su sudionici koji su bili okruženi glasnom bukom poput one u kabini aviona imali oslabljeno osjetilo okusa.

    Imajući sve to na umu, neke aviokompanije imaju jelovnike posebno dizajnirane za avione, no ništa ne može promijeniti činjenicu da hrana u avionu ima drugačiji okus od hrane koju jedemo kod kuće ili u restoranu. Stoga se najbolje najesti kod kuće ili na aerodromu.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Podignite željezo na prirodan način bez dodataka

    23. Novembra 2025.

    Jedna namirnica smanjuje obim struka za samo četiri sedmice

    23. Novembra 2025.

    Grčka pokreće obuku profesora za korištenje umjetne inteligencije u školama

    23. Novembra 2025.
    Najnovije
    Unsko-sanski kanton

    Muž pretukao suprugu, alkohol ponovo glavni uzrok

    23. Novembra 2025.1 Min Read

    U cazinskom naselju Stovrela dogodio se još jedan težak slučaj nasilja u porodici, u kojem…

    Potop favorita: Harvey Barnes sa dva gola srušio City!

    23. Novembra 2025.

    Podignite željezo na prirodan način bez dodataka

    23. Novembra 2025.

    Ženi u piće stavljena droga, završila na Hitnoj pomoći

    23. Novembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.