Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Ponos BiH! Doktorica Emina u Njemačkoj otkrila ključni mehanizam popravke u ljudskim ćelijama

    9. Maja 2025.

    Izabran MVP ABA lige, reprezentativac BiH drugi po broju glasova

    9. Maja 2025.

    Sve što niste znali o popularnijim bh. glumicama i glumcima

    9. Maja 2025.

    Drama u Bihaću! Diler napao policajca prilikom pretresa

    9. Maja 2025.

    Ovo je prilika da riješimo najveću krizu u BiH

    9. Maja 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Orašasti plodovi – najzdravije namirnice koje bismo trebali jesti svaki dan
    Magazin

    Orašasti plodovi – najzdravije namirnice koje bismo trebali jesti svaki dan

    21. Januara 2024.3 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Mogu se jesti kao zdrava alternativa za grickalice, ali i u brojnim slatkim i slanim kombinacijama. Ove niskokalorične namirnice trebale bi biti nešto što ćemo svi više i češće početi jesti u 2024. godini. Kako prenosi portal US News, ovo je pet najzdravijih orašastih plodova koje možemo jesti.

    Orah makadamije bogat je korisnim mononezasićenim mastima i izvrstan je izvor flavonoida i drugih fitonutrijenata koji mogu pomoći u održavanju zdravlja srca i suzbijanju upale. Također, dobar je izvor esencijalnih nutrijenata jer sadrži željezo, niacin, magnezij, vlakna, mangan, selen i kalij.

    Jedno istraživanje objavljeno u Journal of Nutrition pokazalo je da su ispitanici koji su dnevno jeli više od 40 grama makadamije imali niže ukupne i štetne nivoe LDL-holesterola u usporedbi sa dijetom koja nije uključivala makadamiju u prehranu, prenosi portal US News.
    Pistacije pružaju dobar izvor proteina, vlakana i zdravih masnoća. Sadrže i antioksidanse te nekoliko izvrsnih nutrijenata, uključujući vlakna, bakar, tiamin, vitamin B6 i fosfor. Bogat okus pistacija čini ih izvrsnim dodatkom jelima, ali i kao odličan međuobrok.
    Odličan su dodatak salatama i kuhanom povrću, desertima i tjestenini. Pokušajte napraviti ukusan pesto umak od pistacija i iskoristite ga kao preljev za salatu, umak za pizzu ili tjesteninu, ili kao umjetnički i ukusan dodatak juhama.
    Orasi su jedini orašasti plodovi koji pružaju izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina, linolenske kiseline, s 2,5 grama po porciji. Sadrže nekoliko važnih nutrijenata, uključujući mangan, bakar i magnezij.

    Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients pokazalo je da korištenje sjeckanih oraha umjesto mesa u prehrani može poboljšati ukupnu kvalitetu prehrane te povećati unos omega-3 ALA, vlakana, magnezija i bakra. Drugo istraživanje o zdravstvenim dobrobitima oraha pokazalo je da mogu pomoći u zaštiti od bolesti srca, dijabetesa tipa 2, demencije, oksidativnog stresa i upala, prenosi US News.

    Bademi

    Vjerovatno je jedna od omiljenih namirnica s ovog popisa bademi. Bademi su dobar izvor proteina i imaju puno vlakana te sadrže vitamin E. Od ostalih hranjivih sastojaka, uključuju magnezij, mangan, vitamin B2, fosfor i bakar.

    Mnoga su istraživanja pokazala da bademi mogu poboljšati zdravlje srca, izvedbu vježbanja, zdravlje kože, zdravlje crijeva, dijabetes i još mnogo toga. Neka nedavna istraživanja pokazala su da pozitivno utječu na tijelo ako se konzumiraju nakon tjelovježbe jer smanjuju osjećaj umora.
    Kada je u pitanju zdravlje kože, jedno je istraživanje pokazalo da dnevna konzumacija badema smanjuje izraženost bora i pigmentaciju kože kod ispitanica koje su u vrijeme testiranja bile u postmenopauzi.

    Nutricionistički gledano, indijski oraščići sadrže dobar izvor željeza, fosfora, bakra, mangana i cinka. Pružaju više zasitnih vlakana nego većina orašastih plodova.

    Istraživanje objavljeno u The British Journal of Nutrition pokazalo je da dodavanje indijskih oraščića prehrani sa kontrolisanim unosom kalorija rezultuje smanjenjem ukupne tjelesne masti, povećanjem nemasne tjelesne mase i poboljšanom funkcijom krvnih žila, prenosi US News.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Sve što niste znali o popularnijim bh. glumicama i glumcima

    9. Maja 2025.

    Zašto pišemo papa Lav, a ne papa Leon? Odgovor je jednostavan

    9. Maja 2025.

    Na ‘kraju svijeta’: Bh. pustolov u najjužnijem gradu planete

    9. Maja 2025.
    Najnovije
    Bosna i Hercegovina

    Ponos BiH! Doktorica Emina u Njemačkoj otkrila ključni mehanizam popravke u ljudskim ćelijama

    9. Maja 2025.3 Mins Read

    Emina Merdan, rođena u Mostaru, predstavlja novu generaciju bh. naučnica koje svojim znanjem i predanošću…

    Izabran MVP ABA lige, reprezentativac BiH drugi po broju glasova

    9. Maja 2025.

    Sve što niste znali o popularnijim bh. glumicama i glumcima

    9. Maja 2025.

    Drama u Bihaću! Diler napao policajca prilikom pretresa

    9. Maja 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.