Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Vraćam se s ciljem da klub bude tamo gdje pripada

    3. Jula 2025.

    Stručnjaci otkrivaju istinu o navikama koje utiču na bateriju mobitela

    3. Jula 2025.

    Borussia posljednji četvrtfinalista SP za klubove

    3. Jula 2025.

    Nutricionista tvrdi da tri namirnice mogu spriječiti ubrzano starenje

    3. Jula 2025.

    Ivan Rakitić završio karijeru

    3. Jula 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Orašasti plodovi – najzdravije namirnice koje bismo trebali jesti svaki dan
    Magazin

    Orašasti plodovi – najzdravije namirnice koje bismo trebali jesti svaki dan

    21. Januara 2024.3 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Mogu se jesti kao zdrava alternativa za grickalice, ali i u brojnim slatkim i slanim kombinacijama. Ove niskokalorične namirnice trebale bi biti nešto što ćemo svi više i češće početi jesti u 2024. godini. Kako prenosi portal US News, ovo je pet najzdravijih orašastih plodova koje možemo jesti.

    Orah makadamije bogat je korisnim mononezasićenim mastima i izvrstan je izvor flavonoida i drugih fitonutrijenata koji mogu pomoći u održavanju zdravlja srca i suzbijanju upale. Također, dobar je izvor esencijalnih nutrijenata jer sadrži željezo, niacin, magnezij, vlakna, mangan, selen i kalij.

    Jedno istraživanje objavljeno u Journal of Nutrition pokazalo je da su ispitanici koji su dnevno jeli više od 40 grama makadamije imali niže ukupne i štetne nivoe LDL-holesterola u usporedbi sa dijetom koja nije uključivala makadamiju u prehranu, prenosi portal US News.
    Pistacije pružaju dobar izvor proteina, vlakana i zdravih masnoća. Sadrže i antioksidanse te nekoliko izvrsnih nutrijenata, uključujući vlakna, bakar, tiamin, vitamin B6 i fosfor. Bogat okus pistacija čini ih izvrsnim dodatkom jelima, ali i kao odličan međuobrok.
    Odličan su dodatak salatama i kuhanom povrću, desertima i tjestenini. Pokušajte napraviti ukusan pesto umak od pistacija i iskoristite ga kao preljev za salatu, umak za pizzu ili tjesteninu, ili kao umjetnički i ukusan dodatak juhama.
    Orasi su jedini orašasti plodovi koji pružaju izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina, linolenske kiseline, s 2,5 grama po porciji. Sadrže nekoliko važnih nutrijenata, uključujući mangan, bakar i magnezij.

    Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients pokazalo je da korištenje sjeckanih oraha umjesto mesa u prehrani može poboljšati ukupnu kvalitetu prehrane te povećati unos omega-3 ALA, vlakana, magnezija i bakra. Drugo istraživanje o zdravstvenim dobrobitima oraha pokazalo je da mogu pomoći u zaštiti od bolesti srca, dijabetesa tipa 2, demencije, oksidativnog stresa i upala, prenosi US News.

    Bademi

    Vjerovatno je jedna od omiljenih namirnica s ovog popisa bademi. Bademi su dobar izvor proteina i imaju puno vlakana te sadrže vitamin E. Od ostalih hranjivih sastojaka, uključuju magnezij, mangan, vitamin B2, fosfor i bakar.

    Mnoga su istraživanja pokazala da bademi mogu poboljšati zdravlje srca, izvedbu vježbanja, zdravlje kože, zdravlje crijeva, dijabetes i još mnogo toga. Neka nedavna istraživanja pokazala su da pozitivno utječu na tijelo ako se konzumiraju nakon tjelovježbe jer smanjuju osjećaj umora.
    Kada je u pitanju zdravlje kože, jedno je istraživanje pokazalo da dnevna konzumacija badema smanjuje izraženost bora i pigmentaciju kože kod ispitanica koje su u vrijeme testiranja bile u postmenopauzi.

    Nutricionistički gledano, indijski oraščići sadrže dobar izvor željeza, fosfora, bakra, mangana i cinka. Pružaju više zasitnih vlakana nego većina orašastih plodova.

    Istraživanje objavljeno u The British Journal of Nutrition pokazalo je da dodavanje indijskih oraščića prehrani sa kontrolisanim unosom kalorija rezultuje smanjenjem ukupne tjelesne masti, povećanjem nemasne tjelesne mase i poboljšanom funkcijom krvnih žila, prenosi US News.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Stručnjaci otkrivaju istinu o navikama koje utiču na bateriju mobitela

    3. Jula 2025.

    Nutricionista tvrdi da tri namirnice mogu spriječiti ubrzano starenje

    3. Jula 2025.

    Uz ovaj trik savladat ćete popodnevni umor na poslu

    3. Jula 2025.
    Najnovije
    Sport

    Vraćam se s ciljem da klub bude tamo gdje pripada

    3. Jula 2025.1 Min Read

    Atić se na početku obraćanja za zvaničnu stranicu kluba osvrnuo na svoj povratak u Sarajevo,…

    Stručnjaci otkrivaju istinu o navikama koje utiču na bateriju mobitela

    3. Jula 2025.

    Borussia posljednji četvrtfinalista SP za klubove

    3. Jula 2025.

    Nutricionista tvrdi da tri namirnice mogu spriječiti ubrzano starenje

    3. Jula 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.