U današnjem užurbanom svijetu, mnogi od nas posežu za omiljenim napicima kako bi započeli dan, osvježili se ili jednostavno uživali u trenutku odmora.
Međutim, iako se čini da su neki od tih napitaka bezopasni, sve više stručnjaka upozorava da određene vrste pića dugoročno mogu imati štetan utjecaj na naše zdravlje, posebno na rad srca i krvnih sudova.
Začepljenje arterija, poznato i kao ateroskleroza, jedan je od glavnih uzroka srčanog i moždanog udara, a prehrambene navike igraju ključnu ulogu u njegovom razvoju.
Stručnjaci upozoravaju da čak i pića koja se često smatraju “bezazlenima” mogu doprinijeti nakupljanju masnih naslaga u arterijama. Prema savjetnicima za ishranu, problem nije samo u kalorijama, nego i u kombinaciji šećera, masti i vještačkih dodataka koji potiču upalne procese u organizmu.
Dvije vrste napitaka posebno se izdvajaju, a redovno se konzumiraju širom svijeta, iako su povezane s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.
Zaslađeni gazirani sokovi
Zaslađeni gazirani napici već su dugo na meti zdravstvenih stručnjaka zbog visokog sadržaja šećera. Samo jedna limenka može sadržavati i do deset kašičica rafiniranog šećera, što višestruko premašuje preporučeni dnevni unos.
Prekomjeran unos šećera dovodi do povećanja nivoa triglicerida u krvi, što s vremenom može uzrokovati oštećenje zidova arterija. Osim toga, ovi napici često sadrže fosfornu kiselinu i vještačke boje koje dodatno mogu narušiti ravnotežu minerala i utjecati na zdravlje srca.
Prema riječima nutricionista, rizik se dodatno povećava ako se ovi napici konzumiraju svakodnevno, jer tijelo stalno ostaje pod utjecajem povišenog nivoa glukoze i insulina.
Dugoročno, to može dovesti do insulinske rezistencije, gojaznosti i povećanog nakupljanja plaka u arterijama. Stručnjaci preporučuju da se gazirani sokovi zamijene običnom vodom s dodatkom svježeg voća ili prirodnim biljnim čajevima bez dodatog šećera.
Energetski napici
Energetski napici postali su simbol modernog načina života — dostupni su na svakom koraku i reklamiraju se kao idealno rješenje za umor i manjak koncentracije. Međutim, ono što ih čini “energetskim” često je upravo kombinacija visokih količina kofeina, šećera i stimulansa.
Takva kombinacija privremeno povećava krvni pritisak i broj otkucaja srca, ali dugoročno može oštetiti krvne sudove i ubrzati proces začepljenja arterija.
Mnogi nutricionisti naglašavaju da redovna konzumacija energetskih pića, naročito u kombinaciji s alkoholom ili fizičkim naporom, može biti izuzetno opasna.
Osim što potiče dehidraciju, takva pića remete prirodan ritam rada srca i povećavaju oksidativni stres u organizmu.
Umjesto da se poseže za “brzim izvorima energije”, preporučuje se odmor, dovoljan unos vode i ishrana bogata magnezijem, vlaknima i zdravim mastima koje podržavaju normalan rad kardiovaskularnog sistema.
Iako povremena konzumacija ovih napitaka vjerovatno neće imati ozbiljne posljedice, dugoročna i česta upotreba povezuje se s većim rizikom za zdravlje srca i krvnih sudova, pa stručnjaci savjetuju umjerenost i svjesniji izbor pića u svakodnevnoj ishrani.
(Vijesti.ba)

