Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Verstappenu sprinterska utrka u Belgiji

    27. Jula 2025.

    Sedmica prirode, muzike i održivosti uz rijeku Studenčicu

    27. Jula 2025.

    Lewis Hamilton osudio izgladnjivanje Palestinaca: Nema opravdanja!

    27. Jula 2025.

    Kardiolozi upozoravaju ljude s visokim holesterolom da prestanu raditi jednu stvar

    27. Jula 2025.

    Spektakularno zatvorena 51. Una regata u Bosanskoj Krupi (FOTO)

    27. Jula 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Ova vrsta sira može da dovede do začepljenja arterija, a često je na trpezi
    Magazin

    Ova vrsta sira može da dovede do začepljenja arterija, a često je na trpezi

    26. Jula 2025.1 Min Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Iako su praktične, te namirnice često sadrže sastojke koji nisu bezopasni ako se konzumiraju redovno.

    Dijetetičarka Lori Valker objašnjava da prerađeni sirevi, poput poznatih kriški topljenog sira, obiluju natrijumom i zasićenim mastima.

    “Prerađeni sirevi puni su natrijuma i zasićenih masti, što može da povisi krvni pritisak i poveća rizik od moždanog i srčanog udara”, navodi za SheFinds.

    Za razliku od prirodnih sireva koji se prave s nekoliko osnovnih sastojaka, prerađeni sadrže emulgatore, konzervanse i dodatne soli.

    Volker ističe i da velike količine zasićenih masti u takvim sirevima podižu nivo LDL holesterola, poznatog i kao “loš” holesterol.

    “Visok nivo holesterola može da bude posljedica pretjerane konzumacije prerađenih sireva jer sadrže mnogo masti koje podstiču njegov rast”, dodaje, piše Index. 

    S vremenom to može da dovede do nakupljanja plaka u arterijama i poveća rizik od ozbiljnih srčanih bolesti.

    Osim toga, visoka kaloričnost i sadržaj masti mogu da pridonesu gojenju, što je još jedan faktor rizika.

    “Velike količine masti i kalorija mogu da dovedu do povećanja telesne težine, a time i do većeg rizika za srce”, upozorava Volker.

    Umjesto toga, preporučuju se zdravije alternative, poput mocarelle ili ementalera, koji sadrže manje aditiva i soli.

    (Vijesti.ba)

     

    Možda vas zanima

    Sedmica prirode, muzike i održivosti uz rijeku Studenčicu

    27. Jula 2025.

    Kardiolozi upozoravaju ljude s visokim holesterolom da prestanu raditi jednu stvar

    27. Jula 2025.

    Večeras koncert grupe Nervozni poštar na Ilidži

    27. Jula 2025.
    Najnovije
    Sport

    Verstappenu sprinterska utrka u Belgiji

    27. Jula 2025.2 Mins Read

    Svjetski prvak brzo je prestigao Oscara Piastrija, koji je imao najbolju startnu poziciju na stazi…

    Sedmica prirode, muzike i održivosti uz rijeku Studenčicu

    27. Jula 2025.

    Lewis Hamilton osudio izgladnjivanje Palestinaca: Nema opravdanja!

    27. Jula 2025.

    Kardiolozi upozoravaju ljude s visokim holesterolom da prestanu raditi jednu stvar

    27. Jula 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.