Iako su praktične, te namirnice često sadrže sastojke koji nisu bezopasni ako se konzumiraju redovno.
Dijetetičarka Lori Valker objašnjava da prerađeni sirevi, poput poznatih kriški topljenog sira, obiluju natrijumom i zasićenim mastima.
“Prerađeni sirevi puni su natrijuma i zasićenih masti, što može da povisi krvni pritisak i poveća rizik od moždanog i srčanog udara”, navodi za SheFinds.
Za razliku od prirodnih sireva koji se prave s nekoliko osnovnih sastojaka, prerađeni sadrže emulgatore, konzervanse i dodatne soli.
Volker ističe i da velike količine zasićenih masti u takvim sirevima podižu nivo LDL holesterola, poznatog i kao “loš” holesterol.
“Visok nivo holesterola može da bude posljedica pretjerane konzumacije prerađenih sireva jer sadrže mnogo masti koje podstiču njegov rast”, dodaje, piše Index.
S vremenom to može da dovede do nakupljanja plaka u arterijama i poveća rizik od ozbiljnih srčanih bolesti.
Osim toga, visoka kaloričnost i sadržaj masti mogu da pridonesu gojenju, što je još jedan faktor rizika.
“Velike količine masti i kalorija mogu da dovedu do povećanja telesne težine, a time i do većeg rizika za srce”, upozorava Volker.
Umjesto toga, preporučuju se zdravije alternative, poput mocarelle ili ementalera, koji sadrže manje aditiva i soli.
(Vijesti.ba)