Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Pogledajte novu majstoriju Demirovića u pobjedi Sttutgarta

    20. Septembra 2025.

    Jane Fonda neutješna nakon smrti Roberta Redforda: Ne mogu prestati plakati

    20. Septembra 2025.

    Nastavlja se Wwin liga: Koševo i Pecara čekaju velike derbije

    20. Septembra 2025.

    U Bihaću uhapšen Cazinjanin osumnjičen za više teških krađa, pronađena i droga

    20. Septembra 2025.

    Egipat spreman opremiti Oružane snage BiH

    20. Septembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Ovaj začin pretvara običan paradajz u ljetnu senzaciju
    Magazin

    Ovaj začin pretvara običan paradajz u ljetnu senzaciju

    12. Jula 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Paradajz je nezaobilazna namirnica u mnogim kuhinjama širom svijeta, bilo da se ubere svjež iz vrta ili kupi u lokalnoj trgovini.

    Iako se najčešće poslužuje sa maslinovim uljem i svježim bosiljkom, jedna poznata kuharica otkrila je neočekivani sastojak koji, kako tvrdi, potpuno transformiše okus paradajza.

    Kuharica Sohla El-Waylly podijelila je na TikToku recept za svoju omiljenu ljetnu salatu, a pažnju je privukla njenim “tajnim sastojkom” – začinskom mješavinom poznatom kao paradajz bujon s aromom piletine.

    Riječ je o granuliranom začinu koji se tradicionalno koristi u meksičkoj kuhinji kao osnova za supe i rižota, a sadrži kombinaciju dehidriranog paradajza, piletine, luka, peršuna i začina.

    Dodavanjem ovog začina svježim polovinama paradajza, Sohla tvrdi da se dobije izraženiji, puniji “paradajzasti” okus. Osvježenje koje daje ovaj bujon, dijelom zahvaljujući prisustvu MSG-a (mononatrijevog glutamata), dodatno pojačava prirodni ukus paradajza i čini ga savršenim dodatkom ljetnim jelima.

    Za pripremu salate, preporučuje se da se paradajz lagano pospe ovim začinom, te ostavi nekoliko minuta da otpusti sokove i upije arome. Nakon toga se mogu dodati ostali sastojci po želji – krastavci, luk, paprika ili začinsko bilje, čineći obrok laganim i osvježavajućim.

    Za one koji nisu skloni bujonu, alternativa može biti paradajz u prahu ili začinske mješavine koje uključuju dimljenu papriku, peršun i paradajz.

    Bez obzira na izbor, ključ je u tome da se koriste sastojci koji prirodno pojačavaju okus povrća, čineći jednostavna jela posebnim.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Jane Fonda neutješna nakon smrti Roberta Redforda: Ne mogu prestati plakati

    20. Septembra 2025.

    Neočekivan potez Zvezda Granda, šta se sprema večeras?

    20. Septembra 2025.

    Novinarstvo na udaru umjetne inteligencije

    20. Septembra 2025.
    Najnovije
    Sport

    Pogledajte novu majstoriju Demirovića u pobjedi Sttutgarta

    20. Septembra 2025.1 Min Read

    Duel dvojice reprezentativaca Bosne i Hercegovine u Njemačkoj ponudio je pravi spektakl.Ermedin Demirović i Nikola…

    Jane Fonda neutješna nakon smrti Roberta Redforda: Ne mogu prestati plakati

    20. Septembra 2025.

    Nastavlja se Wwin liga: Koševo i Pecara čekaju velike derbije

    20. Septembra 2025.

    U Bihaću uhapšen Cazinjanin osumnjičen za više teških krađa, pronađena i droga

    20. Septembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.