Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Deen: Ne zaboravite Srebrenicu – pogledajte Quo Vadis, Aida?

    12. Jula 2025.

    Određeni termini utakmica prvog kola WWin lige BiH

    12. Jula 2025.

    Soda bikarbona je lijek za 4 bolesti, pod ovim uslovima

    12. Jula 2025.

    Ko je odgovoran? Domaće farme propadaju, a BiH godišnje troši stotine miliona na uvoz

    12. Jula 2025.

    Svaka čast! Porodica iznajmljuje kuću s bazenom, sav prihod daje za liječenje dječaka iz Bužima

    12. Jula 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Ovaj začin pretvara običan paradajz u ljetnu senzaciju
    Magazin

    Ovaj začin pretvara običan paradajz u ljetnu senzaciju

    12. Jula 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Paradajz je nezaobilazna namirnica u mnogim kuhinjama širom svijeta, bilo da se ubere svjež iz vrta ili kupi u lokalnoj trgovini.

    Iako se najčešće poslužuje sa maslinovim uljem i svježim bosiljkom, jedna poznata kuharica otkrila je neočekivani sastojak koji, kako tvrdi, potpuno transformiše okus paradajza.

    Kuharica Sohla El-Waylly podijelila je na TikToku recept za svoju omiljenu ljetnu salatu, a pažnju je privukla njenim “tajnim sastojkom” – začinskom mješavinom poznatom kao paradajz bujon s aromom piletine.

    Riječ je o granuliranom začinu koji se tradicionalno koristi u meksičkoj kuhinji kao osnova za supe i rižota, a sadrži kombinaciju dehidriranog paradajza, piletine, luka, peršuna i začina.

    Dodavanjem ovog začina svježim polovinama paradajza, Sohla tvrdi da se dobije izraženiji, puniji “paradajzasti” okus. Osvježenje koje daje ovaj bujon, dijelom zahvaljujući prisustvu MSG-a (mononatrijevog glutamata), dodatno pojačava prirodni ukus paradajza i čini ga savršenim dodatkom ljetnim jelima.

    Za pripremu salate, preporučuje se da se paradajz lagano pospe ovim začinom, te ostavi nekoliko minuta da otpusti sokove i upije arome. Nakon toga se mogu dodati ostali sastojci po želji – krastavci, luk, paprika ili začinsko bilje, čineći obrok laganim i osvježavajućim.

    Za one koji nisu skloni bujonu, alternativa može biti paradajz u prahu ili začinske mješavine koje uključuju dimljenu papriku, peršun i paradajz.

    Bez obzira na izbor, ključ je u tome da se koriste sastojci koji prirodno pojačavaju okus povrća, čineći jednostavna jela posebnim.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Deen: Ne zaboravite Srebrenicu – pogledajte Quo Vadis, Aida?

    12. Jula 2025.

    Soda bikarbona je lijek za 4 bolesti, pod ovim uslovima

    12. Jula 2025.

    Ne možete se razbuditi? Gledajte u nešto crveno

    12. Jula 2025.
    Najnovije
    Magazin

    Deen: Ne zaboravite Srebrenicu – pogledajte Quo Vadis, Aida?

    12. Jula 2025.1 Min Read

    Deen: Ne zaboravite Srebrenicu – pogledajte Quo Vadis, Aida?

    Određeni termini utakmica prvog kola WWin lige BiH

    12. Jula 2025.

    Soda bikarbona je lijek za 4 bolesti, pod ovim uslovima

    12. Jula 2025.

    Ko je odgovoran? Domaće farme propadaju, a BiH godišnje troši stotine miliona na uvoz

    12. Jula 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.