Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Bosna igra najvažniju utakmicu decenije, poznat tačan termin

    9. Maja 2025.

    Demencija i moždani udar: Naučnici su upravo otkrili novi pokazatelj rizika

    9. Maja 2025.

    Enrique: Mi smo iz Seljačke lige, zato smo pobijedili sve engleske klubove

    9. Maja 2025.

    Trailer za GTA VI ruši rekorde, pregledan je više od 475 miliona puta u prvom danu

    9. Maja 2025.

    Oklahoma City Thunder uništio Denver: Rekordna pobjeda u doigravanju

    9. Maja 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Ovih osam namirnica potpomaže sagorijevanje masti i doprinosi zdravlju crijeva
    Magazin

    Ovih osam namirnica potpomaže sagorijevanje masti i doprinosi zdravlju crijeva

    17. Marta 2025.4 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Namirnice bogate vlaknima pomažu u regulisanju varenja, održavanju uravnoteženog mikrobioma crijeva i produžavaju osjećaj sitosti, što smanjuje želju za grickanjem i podržava gubitak težine.

    Stručnjaci kompanije SheFinds otkrili su najbolju hranu bogatu vlaknima koja vam može pomoći da izgubite višak masti i poboljšate zdravlje crijeva. Najbolje bi bilo da ih konzumirate svaki dan ili bar nekoliko puta nedjeljno da bi imale efekt.

    Ovas
    Ovas je bogata brojnim blagodatima, posebno za varenje. Dijetetičar Akanksha Kulkarni naglašava važnost ovsa u povećanju osjećaja sitosti i stabilizaciji nivoa šećera u krvi, posebno kod ljudi starijih od 40 godina koji mogu biti izloženi većem riziku od inzulinske rezistencije.

    “Beta-glukan, protein prisutan u ovsu, formira supstancu nalik gelu u crijevima, usporavajući varenje i osiguravajući duži osjećaj sitosti”, objašnjava on za SheFinds.

    Pored toga, ovas djeluje kao prebiotik, hrani dobre bakterije u crijevima i poboljšava apsorpciju hranljivih materija, što je ključno za zdravlje probave. Dodavanje ovsa u vašu svakodnevnu ishranu je jednostavno i raznovrsno, može se konzumirati kao ovsena kaša, dodati u smutnje ili koristiti za pečenje.

    Čia sjemenke
    Čia sjemenke su još jedna nutritivna bomba bogata vlaknima.

    “Sadrže 10 grama vlakana u samo dvije supene kašike, što ih čini odličnim izvorom rastvorljivih vlakana”, ističe dijetetičar. Kada se pomiješaju sa vodom, čia sjemenke stvaraju supstancu nalik gelu koja ne samo da pomaže u kontroli apetita, već i reguliše varenje, sprečavajući uobičajene probleme sa varenjem povezane sa starenjem.

    Pored toga, omega-3 masne kiseline u čia sjemenkama imaju antiinflamatorne efekte, doprinoseći zdravlju crijeva. Dijetetičar predlaže dodavanje čia sjemenki u jogurt, salate ili pravljenje čia pudinga kako biste uživali u njihovim prednostima bez kompromisa po ukusu.

    Sočivo
    Sočivo je odlično za varenje i zdravlje srca.

    “Bogatstvo rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana čini sočivo odličnim saveznikom za probavni sistem”, dodaje dijetetičar. Rastvorljiva vlakna u sočivu pomažu u kontroli apetita i održavanju zdrave telesne težine, dok nerastvorljiva vlakna podstiču redovno varenje i sprečavaju zatvor.

    Visok sadržaj vlakana u ovom biljnom proteinu može doprinijeti snižavanju holesterola, što je važno za osobe starije od 40 godina koje mogu biti izložene većem riziku od kardiovaskularnih bolesti. Sočivo se lako može uključiti u ishranu kroz supe, čorbe, salate ili kao deo vegetarijanskih pljeskavica.

    Banane
    Banane su odličan izvor dugotrajne energije i jedna su od najboljih vlaknastih ugljenih hidrata za brži metabolizam i smanjenje nadimanja. Uobičajena je zabluda da su banane loše za vaše zdravlje zbog visokog sadržaja kalorija, ali one zapravo pružaju dugotrajniji osjećaj sitosti od mnogih drugih voća, što ih čini odličnim dodatkom vašoj ishrani za mršavljenje.

    Nutricionista Klara Loson objašnjava: “Postoji snažna veza između visokog unosa vlakana i niže tjelesne mase, jer tijelu treba duže da svari vlakna. To znači da osjećaj sitosti duže traje, smanjujući potrebu za nezdravim grickalicama”.

    Zelene, nezrele banane su posebno korisne za mršavljenje jer sadrže otporan skrob, vrstu ugljenih hidrata koji je teško svarljiv. Loson preporučuje konzumiranje dvije banane uz doručak nakon dvije čaše vode za maksimalnu korist.

    Cvekla
    Cvekla je još jedna hrana bogata vlaknima koja može pomoći u smanjenju tjelesne masti. Ovo korenasto povrće sadrži 3,4 grama vlakana, što pomaže u ublažavanju tegoba u varenju i pomaže u gubitku težine.

    “Cvekla je bogata vlaknima i sadrži betain, enzim koji pomaže varenju”, kaže dijetetičar Dana Elis Hanes.

    Također, cvekla doprinosi hidrataciji, što je posebno važno jer sa godinama često pijemo manje tečnosti.

    “Hrana bogata vlaknima, poput svježeg povrća, cijelih žitarica i voća, sadrži vlagu koja pomaže varenju”, dodaje Hunnes.

    Ječam
    Ječam je žitarica bogata vlaknima koja pruža brojne zdravstvene prednosti. Njegova kombinacija rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana doprinosi zdravlju varenja, snižava nivo holesterola i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Pored toga, ječmena vlakna stabilizuju nivo šećera u krvi, podržavajući opšte zdravlje.

    Avokado
    “Avokado je jedan od najzdravijih izvora masti na svetu”, kaže dijetetičar Džesi Feder. Pored toga što je bogat mononezasićenim mastima, sadrži i obilje vlakana, vitamina B, C, E i K, folata, kalijuma, magnezijuma i antioksidanata.

    Zahvaljujući visokom sadržaju zdravih masti, avokado podržava zdravlje mozga i optimalan nivo holesterola, što je ključno za zdravlje srca. Pored toga, vlakna u avokadu poboljšavaju apsorpciju hranljivih materija i doprinose opštem zdravlju varenja.

    Artičoke
    Ne podcjenjujte moć artičoka. Prema Alani Kejt Derik, treneru sportske ishrane, “artičoke su pravi saveznik u smanjenju nadimanja, sa oko 10 grama vlakana po artičoki srednje veličine”.

    Specifična vrsta vlakana koju artičoka sadrži hrani dobre bakterije u cruhevima, poboljšavajući varenje. Derik preporučuje pečenje na roštilju ili konzumiranje listova kuvanih sa sosom na bazi jogurta za ukusan i zdrav obrok.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Demencija i moždani udar: Naučnici su upravo otkrili novi pokazatelj rizika

    9. Maja 2025.

    Trailer za GTA VI ruši rekorde, pregledan je više od 475 miliona puta u prvom danu

    9. Maja 2025.

    Netflix testira AI chatbota i uvodi lakše otkrivanje sadržaja

    9. Maja 2025.
    Najnovije
    Sport

    Bosna igra najvažniju utakmicu decenije, poznat tačan termin

    9. Maja 2025.1 Min Read

    KK Bosna Visit Sarajevo sinoć je u Ljubljani savladala Iliriju sa 77:68 i izborila odlučujuću,…

    Demencija i moždani udar: Naučnici su upravo otkrili novi pokazatelj rizika

    9. Maja 2025.

    Enrique: Mi smo iz Seljačke lige, zato smo pobijedili sve engleske klubove

    9. Maja 2025.

    Trailer za GTA VI ruši rekorde, pregledan je više od 475 miliona puta u prvom danu

    9. Maja 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.