Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Koncert u Tuzli bit će kruna ove godine

    24. Novembra 2025.

    Težak porodični sukob, otac i kćerka završili u bolnici – jedna osoba uhapšena

    24. Novembra 2025.

    Real remijem zadržao vrh španske lige

    24. Novembra 2025.

    ChatGPT uvodi opciju koja će se svidjeti mnogim korisnicima

    24. Novembra 2025.

    Milan slavio u derbiju sa Interom

    24. Novembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Ovo je 10 najboljih sireva na svijetu, jedan s prostora Balkana
    Magazin

    Ovo je 10 najboljih sireva na svijetu, jedan s prostora Balkana

    17. Aprila 2024.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Na prvom mjestu je italijanski parmezan (parmigiano reggano), kojem su posjetitelji spomenute stranice dali ocjenu 4,68. Parmezan je tvrdi, polumasni žuti sir od kravljeg mlijeka. Potječe iz okolice italijanskog grada Parme, odakle mu dolazi ime.

    Slijedi još intalijanskih sireva – mozzarella di bufala campana i stracchino di crescenza te grčki sir graviera naxou. Oni su zapravo dobili istu ocjenu: 4,64.

    Na petom mjestu je portugalski queijo serra de estrella (4,63), na šestom italijanski sir buratta (4,62), na sedmom francuski saint-andre (4,61), a na osmom reblochon (4,55), također francuski.

    Pljevaljski sir, koji se proizvodi u Crnoj Gori, zauzeo je deveto mjesto s ocjenom 4,55. Pljevaljski sir je glavna namirnica mnogih crnogorskih jela. On se tradicionalno proizvodi od sirovog kravljeg mlijeka. Ima jak okus i kremastu strukturu.

    Njegove jedinstvene arome rezultat su procesa sazrijevanja koji se odvija u posebno dizajniranim drvenim kacama. Narezani sir se posoli, stavi u drvene kace, a zatim potopi u salamuru.

    Treba mu 15 dana da sazri, nakon čega je spreman za konzumaciju. Toliko je popularan da postoji i godišnja manifestacija Dani pljevaljskog sira, na kojoj brojni proizvođači iz pljevaljskog kraja predstavljaju svoje sireve.

    Deseto mjesto na listi Taste Atlasa je zauzeo francuski mont d'or s ocjenom 4,54.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Koncert u Tuzli bit će kruna ove godine

    24. Novembra 2025.

    ChatGPT uvodi opciju koja će se svidjeti mnogim korisnicima

    24. Novembra 2025.

    Sjajne kombinacije Georgine, Gisele i drugih zvijezda u Dohi

    24. Novembra 2025.
    Najnovije
    Magazin

    Koncert u Tuzli bit će kruna ove godine

    24. Novembra 2025.1 Min Read

    Nakon uspješno održanih velikih koncerata širom regije, Selimović je spreman da 29. novembra nastupi u…

    Težak porodični sukob, otac i kćerka završili u bolnici – jedna osoba uhapšena

    24. Novembra 2025.

    Real remijem zadržao vrh španske lige

    24. Novembra 2025.

    ChatGPT uvodi opciju koja će se svidjeti mnogim korisnicima

    24. Novembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.