Zaista, neki sirevi sadrže puno zasićenih masti i soli, što može da poveća rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Međutim, prema kardiologu dr Čeng-Hanu Čenu, nije nužno u potpunosti izbjegavati sir – ključan je ispravan odabir i umjerena konzumacija, piše Index.
“Sir može da bude dio ishrane koja podržava zdravlje srca, ali mora da se bira pažljivo i konzumira umjereno”, kaže dr. Čen za Parade.
Jedna od najboljih opcija za zdravlje srca, prema njegovim riječima, jeste mocarela.
“Svježa mocarela sadrži manje zasićenih masti i natrijuma u poređenju s većinom drugih sireva, a pritom je dobar izvor proteina i kalcijuma te sadrži korisne probiotike”, objašnjava.
Samo 28 grama mocarele donosi više od šest grama proteina i 143 miligrama kalcijuma, što su važne vrijednosti u svakodnevnoj ishrani. Takođe se bolje uklapa u preporučene obrasce ishrane poput DASH i mediteranske ishrane, koji su povezani s manjim rizikom od bolesti srca.
Protein i kalcijum iz mocarele podržavaju i druge aspekte zdravlja. Prema podacima USDA, mnogi odrasli ne unose dovoljno kalcijuma, što dugoročno može da utiče na zdravlje kostiju i posredno smanji tjelesnu aktivnost, a ona je presudna za zdravlje srca.
Osim toga, istraživanja iz 2020. pokazala su da ishrana bogata proteinima može da pomogne u regulaciji tjelesne težine i smanji rizik od bolesti povezanih s gojaznošću, uključujući kardiovaskularne bolesti.
Ipak, važno je obratiti pažnju na oznake na ambalaži – sadržaj natrijuma u mocareli može znatno da varira.
“Preporučujem izbjegavanje mocarele s visokim udjelom soli, kao i svih visoko prerađenih sireva poput topljenog sira, koji često sadrže puno zasićenih masti i natrijuma”, zaključuje dr Čen.
(Vijesti.ba)