Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    DR Kongo nakon drame penala izbacio Nigeriju sa Svjetskog prvenstva

    18. Novembra 2025.

    Na Bilinom polju skoro 12.000 navijača podržalo BiH

    18. Novembra 2025.

    Evo ko se sve do sada plasirao na Svjetsko prvenstvo

    18. Novembra 2025.

    Zmajevi danas putuju u Beč, očekuje se invazija bh. navijača

    18. Novembra 2025.

    Delfin Mimmo odbija napustiti bazen Svetog Marka u Veneciji

    18. Novembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Ovo su najveće greške koju pravimo pri čuvanju jaja
    Magazin

    Ovo su najveće greške koju pravimo pri čuvanju jaja

    24. Septembra 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Vječna dilema o tome gdje je najbolje čuvati jaja na sobnoj temperaturi ili u frižideru, napokon je riješena zahvaljujući poznatoj kulinarskoj stručnjakinji Mary Berry.

    Dok se u mnogim domaćinstvima jaja drže na kuhinjskoj radnoj površini, Mary u svojoj knjizi Complete Cookbook preporučuje da se jaja čuvaju u originalnom pakiranju u frižideru, dalje od hrane jakih mirisa, kako ne bi upila strane arome.

    Idealna temperatura za čuvanje jaja je 4°C ili niža. Preporučuje se da se drže na srednjoj polici frižidera, a ne u vratima, gdje su izložena stalnim promjenama temperature pri otvaranju.

    Stručnjaci za sigurnost hrane upozoravaju da te oscilacije mogu dovesti do stvaranja kondenzacije na ljusci, što povećava rizik od razvoja bakterija.

    Mary također ističe da je jaja moguće zamrznuti ako ih nećete koristiti odmah. Prije zamrzavanja potrebno ih je umutiti, a preporučuje se dodati malo soli ili šećera za slatka. U takvom obliku mogu trajati i do šest mjeseci, iako je najbolje iskoristiti ih unutar četiri za optimalan kvalitet.

    Prilikom kupovine jaja, savjetuje se da se uvijek provjeri deklaracija, posebno datum do kojeg se mogu koristiti i da nema oštećenih ili napuklih primjeraka.

    Također, kada je moguće, prednost bi trebalo dati organskim ili jajima iz slobodnog uzgoja, jer osim bolje kvalitete, dolaze i iz etičnijih uslova proizvodnje.

    Bez obzira na navike u domaćinstvu, stručni savjeti Mary Berry i drugih eksperata jasno upućuju na to da je pravilno skladištenje ključno za očuvanje svježine, ukusa i sigurnosti jaja, a frižider, u ovom slučaju, igra glavnu ulogu.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Delfin Mimmo odbija napustiti bazen Svetog Marka u Veneciji

    18. Novembra 2025.

    Kako se Đorđe David posramio zbog Ćane

    18. Novembra 2025.

    “Zlatna krv”: Krvna grupa koju ima manje od 50 ljudi na svijetu

    17. Novembra 2025.
    Najnovije
    Sport

    DR Kongo nakon drame penala izbacio Nigeriju sa Svjetskog prvenstva

    18. Novembra 2025.1 Min Read

    Fudbaleri DR Konga bit će afrički predstavnik u Interkontinentalnim kvalifikacijama za plasman na Svjetsko prvenstvo…

    Na Bilinom polju skoro 12.000 navijača podržalo BiH

    18. Novembra 2025.

    Evo ko se sve do sada plasirao na Svjetsko prvenstvo

    18. Novembra 2025.

    Zmajevi danas putuju u Beč, očekuje se invazija bh. navijača

    18. Novembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.