Maj je savršeno vrijeme za sadnju paradajza, a posebno se izdvajaju sitne, aromatične i otporne sorte.
Idealne su za početnike, ali i za iskusne baštovane, jer su jednostavne za uzgoj i bogate ukusom.
Osim što osvajaju slatkoćom, ovi mali paradajzi su puni hranjivih materija i lako uspijevaju čak i u saksijama na balkonu.
Evo zašto bi ovaj paradajz ovog proljeća trebao naći mjesto u vašoj bašti ili tegli.
Mali plod – velika snaga ukusa
Čeri paradajz dolazi u raznim bojama – od klasične crvene do jarko žute ili narandžaste – i veličinama, prosječne težine od 10 do 30 grama. Iako mali, ovaj paradajz krije veliku nutritivnu vrijednost. Zbog veće količine šećera, njegov ukus je izraženiji, slađi i aromatičniji od običnog paradajza. Prava su eksplozija ukusa u salatama, tjesteninama ili kao zdrava užina.
Idealno za baštu, balkon i saksije
Jedna od najvećih prednosti čeri paradajza jeste njegova otpornost. Mnogi savremeni hibridi otporni su na bolesti poput plamenjače – najopasnije bolesti paradajza tokom vlažnih sezona.
Ova biljka dobro uspijeva i u većim saksijama na balkonu, samo joj je potrebno dovoljno sunca i redovno prihranjivanje. Stručnjaci savjetuju da se čeri paradajz sadi dublje u zemlju kako bi se bolje ukorijenio i bio stabilniji.
Savjeti za uzgoj čeri paradajza
1. Kada saditi?
U kontinentalnim krajevima sadnja se preporučuje poslije 10. maja, kada su noći dovoljno tople i kada prođe opasnost od mraza. Na Jadranu je moguća i ranije – već od 1. maja.
2. Zemlja i sunce
Čeri paradajz voli rahlo, propusno zemljište bogato humusom i mnogo sunčeve svjetlosti – najmanje šest do osam sati dnevno. Idealne dnevne temperature su između 20 i 25 °C.
3. Zalijevanje i đubrenje
Zalijevajte ih svaka dva do pet dana, u zavisnosti od vremenskih uslova. Ako koristite sistem kap po kap, kroz njega možete dodavati i tečno đubrivo.
4. Potpora
Visoke sorte čeri paradajza zahtijevaju potporu – kolce, mreže ili cvjetne gredice.
5. Berba i skladištenje
Čeri paradajz berite svakih nekoliko dana, kada plodovi dostignu punu boju. Mogu se brati pojedinačno ili u grozdovima. Manje zreli plodovi mogu naknadno sazreti na sobnoj temperaturi.
(Vijesti.ba)