Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Sudija Efendić pokazao dva crvena kartona nakon utakmice između Sloge i Veleža

    14. Decembra 2025.

    Plavi orkestar priredio spektakl u Splitu

    14. Decembra 2025.

    Bosanac razbijao automobile po Beču, policajcima prijetio ubistvom: Poprskali ga sprejem pa uhapsili

    14. Decembra 2025.

    City gostuje Palaceu, Sunderland protiv Newcastlea

    14. Decembra 2025.

    “Neka ovaj praznik donese Izraelu pobjedu nad terorizmom”

    14. Decembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Pravi gastronomski hit: Kupus je nova superhrana godine, evo i zašto
    Magazin

    Pravi gastronomski hit: Kupus je nova superhrana godine, evo i zašto

    26. Maja 2024.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Osim što je trendi, kupus je i nutritivno vrlo bogat. Sadrži vlakna, polovinu dnevne potrebe za vitaminom K, trećinu potrebe za vitaminom C i deset posto dnevne potrebe za folatom. Ovo lisnato povrće također sadrži tragove mangana, vitamina B6, kalcija, kalija, vitamina A, željeza i riboflavina, piše Index.

    Kupus pripada porodici krstašica, zajedno s brokulom, karfiolom, keljom i keljom pupčarem. Svi oni sadrže spojeve koji se bore protiv raka i imaju moć kontrolisanja upala te smanjuju rizik od srčanih problema.

    Kupus može varirati u boji od zelene do crvene i ljubičaste, a njegovi listovi mogu biti glatki ili naborani.

    Prema ChefIQ-u, “kupus ponekad može imati lošu reputaciju”, uglavnom zato što, kada se prekuha, može ispuštati neugodan sumporni miris.

    “Međutim, kada se pravilno pripremi, ovo povrće može dodati bogatstvo vašim jelima”, napominju.

    Osim smanjenja upala, kupus sadrži i antocijanine koji su zdravi za srce, a pripadaju porodici flavonoida. Istraživanjeiz 2013. godine, objavljeno u časopisu Circulation, koje je obuhvatilo 93.600 žena, pokazalo je da su one s većim unosom hrane bogate antocijaninima imale manji rizik od srčanog udara.

    Također može smanjiti nivo masnih tvari koje mogu začepiti arterije, kao što je holesterol. Topiva vlakna pomažu u snižavanju lošeg holesterola vezivanjem za tu tvar u crijevima te sprječavaju njenu apsorpciju u krv.

    Treba napomenuti da konzumiranje velike količine povrća iz porodice krstašica može uzrokovati nadutost i nadimanje zbog visokog sadržaja vlakana.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Plavi orkestar priredio spektakl u Splitu

    14. Decembra 2025.

    Sve više kupaca odustaje od električnih auta, vraćaju se benzincima

    14. Decembra 2025.

    Gole grudi brazilske manekenke srušile su mreže

    14. Decembra 2025.
    Najnovije
    Sport

    Sudija Efendić pokazao dva crvena kartona nakon utakmice između Sloge i Veleža

    14. Decembra 2025.1 Min Read

    Fudbaleri Veleža slavili su na gostovanju kod Sloge u Doboju u 19. kolu WWin lige…

    Plavi orkestar priredio spektakl u Splitu

    14. Decembra 2025.

    Bosanac razbijao automobile po Beču, policajcima prijetio ubistvom: Poprskali ga sprejem pa uhapsili

    14. Decembra 2025.

    City gostuje Palaceu, Sunderland protiv Newcastlea

    14. Decembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.