Osim što je trendi, kupus je i nutritivno vrlo bogat. Sadrži vlakna, polovinu dnevne potrebe za vitaminom K, trećinu potrebe za vitaminom C i deset posto dnevne potrebe za folatom. Ovo lisnato povrće također sadrži tragove mangana, vitamina B6, kalcija, kalija, vitamina A, željeza i riboflavina, piše Index.
Kupus pripada porodici krstašica, zajedno s brokulom, karfiolom, keljom i keljom pupčarem. Svi oni sadrže spojeve koji se bore protiv raka i imaju moć kontrolisanja upala te smanjuju rizik od srčanih problema.
Kupus može varirati u boji od zelene do crvene i ljubičaste, a njegovi listovi mogu biti glatki ili naborani.
Prema ChefIQ-u, “kupus ponekad može imati lošu reputaciju”, uglavnom zato što, kada se prekuha, može ispuštati neugodan sumporni miris.
“Međutim, kada se pravilno pripremi, ovo povrće može dodati bogatstvo vašim jelima”, napominju.
Osim smanjenja upala, kupus sadrži i antocijanine koji su zdravi za srce, a pripadaju porodici flavonoida. Istraživanjeiz 2013. godine, objavljeno u časopisu Circulation, koje je obuhvatilo 93.600 žena, pokazalo je da su one s većim unosom hrane bogate antocijaninima imale manji rizik od srčanog udara.
Također može smanjiti nivo masnih tvari koje mogu začepiti arterije, kao što je holesterol. Topiva vlakna pomažu u snižavanju lošeg holesterola vezivanjem za tu tvar u crijevima te sprječavaju njenu apsorpciju u krv.
(Vijesti.ba)