Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Navijači Celtica poručili UEFA-i: Saučesnik ste genocida u Gazi

    3. Oktobra 2025.

    Dinamo Zagreb u Srbiji savladao izraelski Makabi, poraz Zvezde u Portu

    3. Oktobra 2025.

    Radnik iz BiH pao u građevinsku jamu, prebačen je u bolnicu

    3. Oktobra 2025.

    Carragher: Liverpool trenutno ne igra nogomet, nego košarku

    3. Oktobra 2025.

    Albini potrebna pomoć u borbi sa teškom bolešću

    3. Oktobra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Pravi gastronomski hit: Kupus je nova superhrana godine, evo i zašto
    Magazin

    Pravi gastronomski hit: Kupus je nova superhrana godine, evo i zašto

    26. Maja 2024.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Osim što je trendi, kupus je i nutritivno vrlo bogat. Sadrži vlakna, polovinu dnevne potrebe za vitaminom K, trećinu potrebe za vitaminom C i deset posto dnevne potrebe za folatom. Ovo lisnato povrće također sadrži tragove mangana, vitamina B6, kalcija, kalija, vitamina A, željeza i riboflavina, piše Index.

    Kupus pripada porodici krstašica, zajedno s brokulom, karfiolom, keljom i keljom pupčarem. Svi oni sadrže spojeve koji se bore protiv raka i imaju moć kontrolisanja upala te smanjuju rizik od srčanih problema.

    Kupus može varirati u boji od zelene do crvene i ljubičaste, a njegovi listovi mogu biti glatki ili naborani.

    Prema ChefIQ-u, “kupus ponekad može imati lošu reputaciju”, uglavnom zato što, kada se prekuha, može ispuštati neugodan sumporni miris.

    “Međutim, kada se pravilno pripremi, ovo povrće može dodati bogatstvo vašim jelima”, napominju.

    Osim smanjenja upala, kupus sadrži i antocijanine koji su zdravi za srce, a pripadaju porodici flavonoida. Istraživanjeiz 2013. godine, objavljeno u časopisu Circulation, koje je obuhvatilo 93.600 žena, pokazalo je da su one s većim unosom hrane bogate antocijaninima imale manji rizik od srčanog udara.

    Također može smanjiti nivo masnih tvari koje mogu začepiti arterije, kao što je holesterol. Topiva vlakna pomažu u snižavanju lošeg holesterola vezivanjem za tu tvar u crijevima te sprječavaju njenu apsorpciju u krv.

    Treba napomenuti da konzumiranje velike količine povrća iz porodice krstašica može uzrokovati nadutost i nadimanje zbog visokog sadržaja vlakana.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Počinje najveća gaming konvencija u BiH: Stižu najpoznatiji influenseri iz regije

    2. Oktobra 2025.

    Netflix najavio snimanje novih sezona Peaky Blindersa

    2. Oktobra 2025.

    Preminuo glumac iz “Mućki” Patrick Murray

    2. Oktobra 2025.
    Najnovije
    Sport

    Navijači Celtica poručili UEFA-i: Saučesnik ste genocida u Gazi

    3. Oktobra 2025.1 Min Read

    Celtic je ugostio Bragu u Glazgovu u utakmici drugog kola Evropske lige, a navijači “zeleno-bijelih”…

    Dinamo Zagreb u Srbiji savladao izraelski Makabi, poraz Zvezde u Portu

    3. Oktobra 2025.

    Radnik iz BiH pao u građevinsku jamu, prebačen je u bolnicu

    3. Oktobra 2025.

    Carragher: Liverpool trenutno ne igra nogomet, nego košarku

    3. Oktobra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.