Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Nova teniska seznacija Mboko: Kako je savladala Osaku i došla do prvog WTA trofeja

    9. Augusta 2025.

    Svakog jutra po jedan gutljaj: Jetra i crijeva će vam biti zahvalni

    9. Augusta 2025.

    Njemačka savladala Sloveniju u Ljubljani, Dončić s 19 poena nije bio dovoljan

    9. Augusta 2025.

    Šta uraditi kada vas uhvati grč u nozi?

    9. Augusta 2025.

    Kako doživjeti Istanbul u 48 sati

    8. Augusta 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Prevelike količine pomfrita povećavaju rizik od bolesti
    Magazin

    Prevelike količine pomfrita povećavaju rizik od bolesti

    8. Augusta 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Ali ono što bi mnoge moglo zabrinuti jeste upravo preporučena maksimalna količina pomfrita – tek tri porcije u sedam dana.

    Budimo realni, ništa se ne može uporediti s neodoljivim ukusom vrućeg pomfrita posutog solju, upravo izvađenog iz friteze. No pritom valja znati i da to može imati grozne posljedice po zdravlje.

    Naime, studija objavljena u srijedu u prestižnom medicinskom časopisu The BMJ pokazala je da osobe koje jedu pomfrit tri puta sedmično imaju 20 posto veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Rizik je još viši kod onih koji krompir konzumiraju pet puta sedmično – čak 27 posto.

    Međutim, dobra vijest za ljubitelje krompira jeste da isti rizik nije uočen kod konzumacije kuvanog, pečenog ili pire krompira. Drugim riječima, način pripreme čini drastičnu razliku.

    Međunarodni istraživački tim, u kojem su učestvovali i stručnjaci sa Univerziteta u Kembridžu, analizirao je zdravstvene podatke više od 205.000 američkih zdravstvenih radnika. Njihove prehrambene navike pratile su se putem redovnih anketa, a njihovo zdravlje nadzirano je gotovo četiri decenije. Tokom tog dugotrajnog perioda praćenja zabilježeno je oko 22.000 slučajeva dijabetesa tipa 2.

    „Rizici povezani s konzumacijom krompira razlikuju se u zavisnosti od načina pripreme“, napisali su autori studije. „Povezanost između većeg unosa krompira i povećanog rizika od dijabetesa tipa 2 prvenstveno je posljedica konzumacije pomfrita.“

    Zanimljivo je i da su istraživači otkrili kako zamjena tri porcije krompira sedmično cjelovitim žitaricama može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 za 8 posto, prenosi tportal.

     

    (Vijesti.ba) 

    Možda vas zanima

    Svakog jutra po jedan gutljaj: Jetra i crijeva će vam biti zahvalni

    9. Augusta 2025.

    Šta uraditi kada vas uhvati grč u nozi?

    9. Augusta 2025.

    Kako doživjeti Istanbul u 48 sati

    8. Augusta 2025.
    Najnovije
    Sport

    Nova teniska seznacija Mboko: Kako je savladala Osaku i došla do prvog WTA trofeja

    9. Augusta 2025.1 Min Read

    Kanadska teniserka Victoria Mboko osvojila je prvu WTA titulu u karijeri, savladavši Naomi Osaku u…

    Svakog jutra po jedan gutljaj: Jetra i crijeva će vam biti zahvalni

    9. Augusta 2025.

    Njemačka savladala Sloveniju u Ljubljani, Dončić s 19 poena nije bio dovoljan

    9. Augusta 2025.

    Šta uraditi kada vas uhvati grč u nozi?

    9. Augusta 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.