Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Maroko i Mali podijelili bodove, oba pogotka pala iz penala

    28. Decembra 2025.

    Novi double-double Jusufa Nurkića!

    28. Decembra 2025.

    Boston slavio protiv Indiane, Garza bez greške

    28. Decembra 2025.

    Lewandowski: Morao sam paziti hoću li zabiti ili ne, pazilo se na svaki euro

    28. Decembra 2025.

    Rukometaši Veleža opet love plasman u Premijer ligu BiH

    28. Decembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Prevelike količine pomfrita povećavaju rizik od bolesti
    Magazin

    Prevelike količine pomfrita povećavaju rizik od bolesti

    8. Augusta 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Ali ono što bi mnoge moglo zabrinuti jeste upravo preporučena maksimalna količina pomfrita – tek tri porcije u sedam dana.

    Budimo realni, ništa se ne može uporediti s neodoljivim ukusom vrućeg pomfrita posutog solju, upravo izvađenog iz friteze. No pritom valja znati i da to može imati grozne posljedice po zdravlje.

    Naime, studija objavljena u srijedu u prestižnom medicinskom časopisu The BMJ pokazala je da osobe koje jedu pomfrit tri puta sedmično imaju 20 posto veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Rizik je još viši kod onih koji krompir konzumiraju pet puta sedmično – čak 27 posto.

    Međutim, dobra vijest za ljubitelje krompira jeste da isti rizik nije uočen kod konzumacije kuvanog, pečenog ili pire krompira. Drugim riječima, način pripreme čini drastičnu razliku.

    Međunarodni istraživački tim, u kojem su učestvovali i stručnjaci sa Univerziteta u Kembridžu, analizirao je zdravstvene podatke više od 205.000 američkih zdravstvenih radnika. Njihove prehrambene navike pratile su se putem redovnih anketa, a njihovo zdravlje nadzirano je gotovo četiri decenije. Tokom tog dugotrajnog perioda praćenja zabilježeno je oko 22.000 slučajeva dijabetesa tipa 2.

    „Rizici povezani s konzumacijom krompira razlikuju se u zavisnosti od načina pripreme“, napisali su autori studije. „Povezanost između većeg unosa krompira i povećanog rizika od dijabetesa tipa 2 prvenstveno je posljedica konzumacije pomfrita.“

    Zanimljivo je i da su istraživači otkrili kako zamjena tri porcije krompira sedmično cjelovitim žitaricama može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 za 8 posto, prenosi tportal.

     

    (Vijesti.ba) 

    Možda vas zanima

    U Sarajevu održan projekat “Ludi Balkan – Transformisanje psihijatrije putem umjetnosti”

    28. Decembra 2025.

    Njemački medij pisao o bračnom paru iz BiH koji traje 65 godina

    28. Decembra 2025.

    Nakon 20 godina: Gmail konačno dobija ono što smo svi čekali

    27. Decembra 2025.
    Najnovije
    Sport

    Maroko i Mali podijelili bodove, oba pogotka pala iz penala

    28. Decembra 2025.2 Mins Read

    U meču drugog kola grupe A na afričkom Kupu nacija fudbaleri Maroka, domaćini prvenstva, remizirali…

    Novi double-double Jusufa Nurkića!

    28. Decembra 2025.

    Boston slavio protiv Indiane, Garza bez greške

    28. Decembra 2025.

    Lewandowski: Morao sam paziti hoću li zabiti ili ne, pazilo se na svaki euro

    28. Decembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.