Jaja su apsolutne zvijezde svake kuhinje i uvijek ih imamo u frižideru, pa kada ne znamo šta da kuhamo – ispržimo ih ili skuhamo.
Možete ih pripremiti kao pufnastu kajganu, tvrdo kuhana, nježno poširana, u obliku zasitnog omleta, ili pak pržena, “na oko”.
Iako pržena jaja nisu najzdravija opcija, mnogima su omiljeni doručak na kriški tosta. Ali, šta ako biste mogli da uživate u prženim jajima bez grižnje savjesti, odnosno bez ulja?
I to je moguće, a na internetu postoji zdravija i ukusnija verzija klasičnog prženja.
Rene sa bloga Kudos Kitchen predlaže da ubuduće za prženje jaja koristite fritezu na vruć vazduh. Umjesto ulja, Rene savjetuje da koristite puter za bogatiji ukus ili sprej za kuhanje kao zdraviju alternativu, prenosi b92.
Stavite mali aluminijumski kalup (ili kalup za torte – bilo šta što staje) u korpu friteze na vruć vazduh. Dodajte malo putera u kalup i zagrijavajte na 180 stepeni otprilike jedan minut, dok se puter ne istopi.
Razbijte jaja u zagrijani kalup – možete staviti onoliko koliko stane. Pecite ih u fritezi na 190 stepeni četiri do pet minuta, ili dok bjelanca ne postanu čvrsta, a žumanca budu pečena po vašoj želji.
(Vijesti.ba)