Kandirani đumbir nije samo ukusan dodatak jelima i desertima – on je i prirodni saveznik u borbi protiv mučnine, probavnih tegoba i slabog imuniteta.
Priprema kod kuće je jednostavna, a rezultat je aromatičan, zdrav i dugotrajan proizvod koji možete koristiti u raznim prilikama.
Sastojci:
- 1 korijen đumbira
- 400 g šećera
- 1/2 litra vode
- Prstohvat soli
- Kristal šećer (za posipanje)

Priprema:
Đumbir ogulite i narežite na što tanje kriške.
U dubokoj šerpi zagrijte šećer i vodu na srednjoj vatri, miješajući dok se šećer potpuno ne otopi.
Dodajte pripremljeni đumbir i prstohvat soli. Kuhajte na srednjoj vatri oko jedan sat, povremeno miješajući.
Nakon kuhanja, đumbir izvadite, kratko prosušite na papirnom ubrusu, a zatim uvaljajte svaku krišku u kristal šećer.
Rasporedite komadiće đumbira u jednom sloju na papir za pečenje i ostavite da se suše nekoliko sati ili preko noći.
Kako koristiti kandirani đumbir?
Kandirani đumbir je odličan za ublažavanje:
- Mučnine u trudnoći ili tokom putovanja
- Tegoba izazvanih lošom probavom
- Bolova u grlu i kašlja
- Osim što djeluje umirujuće na želudac, đumbir ima snažno protuupalno i antibakterijsko djelovanje.
- Idealan je za jačanje imuniteta, posebno u hladnijim mjesecima.
Ne bacajte sirup – iskoristite ga!
Sirup koji ostane nakon kuhanja đumbira izuzetno je zdrav. Nakon što se ohladi, možete ga čuvati u staklenoj tegli u frižideru.
Dodajte ga u:
- Toplu vodu ili čaj
- Mineralnu vodu s limunovim sokom
- Smoothie ili zobenu kašu
Đumbirov sirup podiže energiju, osvježava i djeluje blagotvorno na cijeli organizam.
Dugotrajna upotreba i čuvanje
Kandirani đumbir možete čuvati u zatvorenoj tegli na sobnoj temperaturi i do nekoliko mjeseci. Idealno je da ga držite na suhom i tamnom mjestu. Pored toga što je koristan, može poslužiti i kao zdrava grickalica ili prirodni dodatak poklonima.
(Vijesti.ba)

