Pohovana pastrmka s orasima spaja hrskavu koricu, sočno meso i laganu orašastu aromu.
Priprema je brza i jednostavna, a ukus vrijedi svakog truda.
Sastojci:
- 5 pastrmki srednje veličine
- Sok od 1 limuna
- So
- Bijeli biber
- 100 g mljevenih oraha
- 100 g kukuruznog brašna
- Ulje za prženje
Priprema:
Očistite i operite pastrmke. Prelijte ih limunovim sokom izvana i iznutra, pa ostavite da odstoje 10–15 minuta.
Pomiješajte mljevene orahe i kukuruzno brašno.
Ribe posušite kuhinjskim papirom, posolite i pobiberite, pa uvaljajte u pripremljenu smjesu.
U većem tiganju zagrijte ulje (2–3 prsta dubine), pa pržite ribe na umjerenoj vatri s obje strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Pržene pastrmke izvadite na papir da upije višak masnoće.
Prijedlog za serviranje
Odlično ide uz krompir kuhan na krupne kocke i blago začinjen bareni špinat. Pohovana pastrmka s orasima je odlična ideja kada želite nešto brzo, fino i malo drugačije.
(Vijesti.ba)