Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    FIFA u ogromnim problemima: Tužit će je više od 100.000 igrača

    6. Augusta 2025.

    Real Madrid napao La Ligu: Sljedeća sezona je namještena

    6. Augusta 2025.

    Dokumentarac “Samir Mehić Bowie-Pisma iz Srebrenice” predstavljen publici u Goraždu

    6. Augusta 2025.

    FK Laktaši prekinuo saradnju sa igračem nakon što je obolio od tumora?

    6. Augusta 2025.

    Profesionalni kuhari savjetuju kako i kada treba soliti hranu

    6. Augusta 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Profesionalni kuhari savjetuju kako i kada treba soliti hranu
    Magazin

    Profesionalni kuhari savjetuju kako i kada treba soliti hranu

    6. Augusta 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Većina ljudi sol dodaju tek pred kraj kuhanja, no stručnjaci i istraživanja upozoravaju da je to pogrešno jer tako jelo ne dobije svoj pravi i puni okus, piše Tailgater Magazine.

    Sol se najbolje upija u hranu ako se doda na početku kuhanja jer toplina pomaže da prodre dublje u namirnice. Tokom procesa, sol izvlači vlagu iz hrane, otapa se u njoj i zatim se ponovno raspoređuje unutar sastojaka, što jelu daje sočniju i bogatiju teksturu. Nasuprot tome, ako se sol doda tek pred kraj kuhanja, ona ostaje samo na površini pa se prvo osjeti slanost, a ne pun i izražen okus samih sastojaka. Zato je pravilan trenutak za soljenje ključan za postizanje najboljeg okusa jela.

    Profesionalni kuhari ne stavljaju svu sol odjednom, nego je dodaju postepeno, u nekoliko navrata tokom kuhanja. Tako polako nadograđuju okus, dajući jelu priliku da se svi sastojci bolje povežu i razviju bogatiji i složeniji okus.

    Kod juha, variva i umaka, soljenje na početku omogućuje da se okusi ravnomjerno prožmu i razviju u cjelinu. Primjerice, soljenje luka tokom pirjanja ističe njegovu prirodnu slatkoću i ubrzava Maillardovu reakciju, odnosno proces karamelizacije.

    Kod pripreme mesa važno je jedno pravilo. Soljenje odreska ili piletine barem 30 minuta prije pečenja, a kod većih komada i preko noći, omogućuje soli da razgradi mišićna vlakna, čime meso postaje mekše. Istovremeno, sol pomaže u stvaranju hrskave i zlatno-smeđe korice.

    Također, voda za kuhanje tjestenine mora biti obilno posoljena jer tjestenina tokom kuhanja upija vodu i sol, što značajno utječe na konačni okus jela.

    Kao i kod svakog pravila, postoje iznimke. Najpoznatiji primjer je prženje u dubokom ulju. Sol je higroskopna, što znači da privlači vodu. Ako posolite namirnice prije prženja, sol će izvući vlagu na površinu, što će spriječiti stvaranje hrskave korice. Stoga, prženu hranu uvijek solite odmah nakon vađenja iz ulja. Oprez je potreban i s nekim vrstama povrća poput gljiva ili patlidžana – rano soljenje može uzrokovati da puste previše vode i postanu gnjecavi umjesto da se lijepo zapeku.

    Kušajte jelo tokom pripreme, dodajte sol postepeno i promatrajte kako se okusi razvijaju. To je tajna koja razlikuje dobro jelo od onog za pamćenje.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Dokumentarac “Samir Mehić Bowie-Pisma iz Srebrenice” predstavljen publici u Goraždu

    6. Augusta 2025.

    Vesna Zmijanac hitno prebačena u bolnicu u Beogradu

    6. Augusta 2025.

    Debakl na Karleušinom koncertu: Na nastup joj došlo 200 ljudi

    6. Augusta 2025.
    Najnovije
    Sport

    FIFA u ogromnim problemima: Tužit će je više od 100.000 igrača

    6. Augusta 2025.2 Mins Read

    FIFA bi se uskoro mogla suočiti s jednom od najvećih pravnih bitaka u svojoj historiji.Danska…

    Real Madrid napao La Ligu: Sljedeća sezona je namještena

    6. Augusta 2025.

    Dokumentarac “Samir Mehić Bowie-Pisma iz Srebrenice” predstavljen publici u Goraždu

    6. Augusta 2025.

    FK Laktaši prekinuo saradnju sa igračem nakon što je obolio od tumora?

    6. Augusta 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.