Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Počinje Liga prvaka: Real dočekuje Marseille, Arsenal gostuje u Španiji

    17. Septembra 2025.

    Adžem: Za 14 dana je derbi, nema bolje pozivnice

    17. Septembra 2025.

    Simptom koji mnogi ignorišu može ukazivati na ozbiljno začepljenje arterija

    17. Septembra 2025.

    Koordinacijom institucija do veće sigurnosti građana

    17. Septembra 2025.

    Marinović: Sjajno smo odigrali 70 minuta, a onda je jedan gol donio novu energiju Željezničaru

    17. Septembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Proljeće je i ništa ne miriše tako obećavajuće kao domaće Mozart kuglice
    Magazin

    Proljeće je i ništa ne miriše tako obećavajuće kao domaće Mozart kuglice

    14. Maja 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Ostavite na stranu bečke suvenire i industrijske varijante: ove kuglice su mala ručno rađena čuda za nepce, prava proljetna rapsodija u tri sloja.

    Kad ih gricnete, prvo vas pozdravi svilenkasti sloj tamne čokolade, zatim nježna marcipanova sredina, a onda pregršt pistacija i vanilije, piše portal Žene.ba.

    Šta vam je potrebno?

    18 do 20 komada

    Sastojci:

    Za punjenje:

    • 80 g neslanih, oguljenih pistacija
    • 100 g bijele čokolade (najbolje sa 30–35% mliječnih sastojaka)
    • 1/2 kašikice ekstrakta prave vanilije

    Za srednji sloj:

    • 200 g marcipana (ili: 150 g fino mljevenih badema + 50 g šećera u prahu + par kapi vode/ruže)

    Za premaz:

    • 150 g tamne čokolade (oko 70% kakaa)
    • 1 kašikica kokosovog ulja (za sjaj, po želji)

    Priprema u tri jednostavna koraka

    1. Otopite bijelu čokoladu, dodajte pastu od pistacija i kap vanilije, ostavite da se stisne u frižideru.

    2. Svaki centar ispunjen pistacijama i vanilijom obložite marcipanom i oblikujte kuglicu.

    3. Uvaljajte kuglice u otopljenu tamnu čokoladu i ohladite do savršenstva.

    Zašto baš sad?

    Zato što proljeće voli lagane, ali konkretne deserte. Jer kafa na balkonu ili piknik pod cvjetnim drvetom traže nešto slatko, ali bez težine. I jer ste zaslužili poslasticu koja izgleda kao dragulj, a topi se kao da vam pjeva na jeziku.

    Mozart bi, da je mogao, komponirao baš ove.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Simptom koji mnogi ignorišu može ukazivati na ozbiljno začepljenje arterija

    17. Septembra 2025.

    Žbanić: Film “Blum” daje nadu da možemo živjeti bolje

    17. Septembra 2025.

    Prorezi u prvom planu: Margot Robbie u izazovnom izdanju

    16. Septembra 2025.
    Najnovije
    Sport

    Počinje Liga prvaka: Real dočekuje Marseille, Arsenal gostuje u Španiji

    17. Septembra 2025.1 Min Read

    Utakmicama na San Mamesu i Philips Stadion od 18:45 starta novo izdanje Lige prvaka. Athletic…

    Adžem: Za 14 dana je derbi, nema bolje pozivnice

    17. Septembra 2025.

    Simptom koji mnogi ignorišu može ukazivati na ozbiljno začepljenje arterija

    17. Septembra 2025.

    Koordinacijom institucija do veće sigurnosti građana

    17. Septembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.