Većina građana će danas Prvi maj obilježiti na raznim izletištima uz tradicionalni roštilj.
Da bi taj roštilj imao potrebnu mariniranost, donosimo jedan zanimljiv recept za jedan dobar i slasan roštilj.
Sastojci:
1 šolja soja sosa
1/4 šolje limunovog soka
4 kašike istopljenog putera
1 šolja smeđeg šećera
1 šolja kečapa
2 kašike Worcestershire sosa
6 čehna bijelog luka – sitno isjeckanih
pola kašike bibera
1/4 kašike soli
Priprema:
Sastojke redom dodavati u zdjelu i dobro izmiješati dok se smjesa ne sjedini. Prelijte marinadu preko mesa i ostavite u frižideru na minimum dva sata.
Ukoliko se niste na vrijeme opremili i nemate sve potrebne namirnice za ovu vrstu marinade, ovo su osnovni sastojci koje svaka marinada treba imati:
maslinovo ulje
kiselinu za omekšavanje proteina (sok citrusa, ocat, vino),
crveni ili bijeli luk
svježe ili sušeno začinsko bilje
so i biber.
(Vijesti.ba)