Ljubitelji sočnog ljetnog voća imaju razloga za slavlje: prve lubenice ove sezone dozrijevaju na parcelama Suada Mehinagića u selu Čaplje, nadomak Sanskog Mosta. Njegov bostan ne samo da plijeni pažnju izgledom, već i oduševljava nepce izuzetnim ukusom i slatkoćom.
Rana lubenica zahvaljujući pametnoj tehnologiji Dok većina uzgajivača očekuje prve plodove tek krajem jula ili u augustu, Mehinagić je primijenio inovativnu metodu uzgoja pomoću tehnike niskih tunela. Radi se o malim plastenicima koji štite biljku od mrazeva i omogućuju rani rast, a uklanjaju se već sredinom maja, što dovodi do ranijeg dozrijevanja.
Znanje i upornost kao recept za uspjeh “Ova godina je pokazala da se trud isplati,” kaže Mehinagić. “Primjenom tehnike niskih tunela uspjeli smo ubrzati proces i već sada imamo lubenice koje zadovoljavaju i najzahtjevnije kupce.”
Potvrda kvaliteta iz prve ruke Svi koji su probali lubenice iz Čaplja saglasni su u jednom: slatkoća, tekstura i svježina su izvanredni. Ovakvi rezultati potvrđuju da Sanski Most, osim prirodnih ljepota, nudi i plodne ideje kada je u pitanju lokalna poljoprivreda.
Snaga domaćeg uzgoja Lubenice sa parcela Suada Mehinagića podsjećaju na važnost inovacije, ljubavi prema zemlji i lokalnog znanja koje oblikuje budućnost domaće proizvodnje.