Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Sedam rijeka za savršeno ljetno kupanje i tirkizni raj u Posušju

    12. Maja 2025.

    Jedan ministar u Vladi USK večeras ostaje bez fotelje – šef krajiške SDA potvrdio da se radi o njihovom kadru

    12. Maja 2025.

    General Gojko nas je slagao! Bili smo spremni poslati bataljon Vojne policije, ali on je rekao da to nije potrebno

    12. Maja 2025.

    Više od 2.000 učesnika iz 41 države na Sarajevo Marathonu

    12. Maja 2025.

    Počela sezona krpelja, evo kako se zaštititi

    12. Maja 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Sedmica turske kuhinje: Autentični okusi iz svih 81 provincije Turske
    Magazin

    Sedmica turske kuhinje: Autentični okusi iz svih 81 provincije Turske

    12. Maja 2025.3 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Cilj manifestacije je promocija održivih, zdravih i tradicionalnih metoda pripreme hrane. Ovogodišnja tema, „Klasična jela turske kuhinje“, stavlja u fokus bezvremenske recepte koji čine samu srž turske gastronomije.

    Sedmica turske kuhinje svake godine obilježava se nizom događaja i kampanja na društvenim mrežama koje organizuju predstavnici Republike Turske u zemlji i inostranstvu.

    Cilj ove inicijative je istaknuti bogato kulinarsko naslijeđe Turske, oblikovano hiljadama godina kulturne razmjene, održivih praksi i duboko ukorijenjenih gastronomskih tradicija. I dok se svake godine fokus stavlja na drugačiju temu kako bi se prikazala raznolikost turske kuhinje, ovogodišnja tema odaje počast klasičnim jelima – temelju turske gastronomije – kroz različite događaje prožete toplinom tradicionalnog turskog gostoprimstva.

    Bogati kulinarski pejzaž Turske duboko je ukorijenjen u plodnoj geografiji zemlje i stoljetnim tradicijama, čineći je pravim gastronomskim rajem. Klasična domaća jela, pripremljena s ljubavlju prema bezvremenskim receptima koji se prenose s generacije na generaciju, nalaze se u samom središtu ove raznolike kuhinje.

    Ovi osnovni specijaliteti, napravljeni od lokalnih, sezonskih sastojaka i promišljenih, ali jednostavnih tehnika, odražavaju suštinu turske kulinarske baštine. Njihova priprema njeguje tradicionalne vrijednosti turske kuhinje – zdravu ishranu, održivost i kuhanje bez otpada – i prenosi ih u savremeni kontekst. Istovremeno, ova jela simbolizuju trajne vrijednosti Anadolije: gostoprimstvo, zajedništvo i slogu. Uostalom, oni su temelj toplih, gostoljubivih turskih stolova koji okupljaju porodice, prijatelje i goste.

    Jelovnik ovogodišnje Sedmice turske kuhinje donosi kultna jela koja su kroz stoljeća zadržala svoju vrijednost i popularnost. Pod temom „Klasična jela turske kuhinje“, bit će predstavljena brojna tradicionalna jela, uključujući baršunastu čorbu od leće i aromatičnu Tarhana čorbu, İmambayıldı (patlidžan punjen lukom i paradajzom), Mantı (turske knedle) i Börek – slana peciva punjena raznovrsnim sastojcima, od krompira i sira do začinskog bilja i mljevenog mesa. Ukusne kombinacije poput Karnıyarık (patlidžan punjen mljevenim mesom) sa rižom i Cacıkom (hladni jogurt s krastavcima), Kuru fasulye (gulaš od bijelog graha) uz rižu i ukiseljeno povrće, te miješana dolma (punjeno povrće) s jogurtom, ponudit će zdravo i autentično putovanje kroz srce turske domaće kuhinje.

    Osvježavajuće salate poput Bostane i Çobana te raznovrsni Hoşaf – voćni kompoti, dodatno će obogatiti kulinarsko iskustvo. Za slatki završetak, tu su omiljeni turski deserti: Tavukgöğsü (puding od pilećih prsa), Kazandibi (karamelizirani mliječni puding) i nezaobilazna baklava.

    Sedmica turske kuhinje ujedno je i svojevrsna izložba bogate regionalne raznolikosti ove zemlje. Svaka od 81 turske provincije predstavit će vlastitu interpretaciju tradicionalnih recepata, oblikovanih lokalnim sastojcima, klimom i stoljećima kulturne razmjene. Od jela na bazi maslinovog ulja s egejske obale, preko smjelih i začinjenih specijaliteta jugoistočne Turske, pa sve do kuhinje bogate morskim plodovima s crnomorske obale – ova sedmica nudi pravo kulinarsko putovanje kroz raznolike regije.

    Kroz brojne regionalne događaje, posjetitelji će imati priliku okusiti lokalne klasike i doživjeti autentične okuse koji pričaju priče o svakodnevnom životu, kulturi i naslijeđu svake turske regije.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Sedam rijeka za savršeno ljetno kupanje i tirkizni raj u Posušju

    12. Maja 2025.

    Počela sezona krpelja, evo kako se zaštititi

    12. Maja 2025.

    Marcela Oroši kao Vesna Zmijanac: Maestralno!

    12. Maja 2025.
    Najnovije
    Magazin

    Sedam rijeka za savršeno ljetno kupanje i tirkizni raj u Posušju

    12. Maja 2025.2 Mins Read

    Kad Farah Explores, prepoznatljiva na društvenim mrežama kao “frr.explores”, gotovo 36 hiljada znatiželjnih pratilaca i…

    Jedan ministar u Vladi USK večeras ostaje bez fotelje – šef krajiške SDA potvrdio da se radi o njihovom kadru

    12. Maja 2025.

    General Gojko nas je slagao! Bili smo spremni poslati bataljon Vojne policije, ali on je rekao da to nije potrebno

    12. Maja 2025.

    Više od 2.000 učesnika iz 41 države na Sarajevo Marathonu

    12. Maja 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.