Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    FSCG: Duel Crne Gore i Hrvatske meč visokog rizika, sve karte personalizovane

    12. Novembra 2025.

    Određen pritvor ocu i sinu zbog haosa u Velikoj Kladuši

    12. Novembra 2025.

    Cik-cak vožnjom mladić iz BiH izazvao haos na autoputu u Njemačkoj

    12. Novembra 2025.

    Brutalna partija Kamenjaša za pobjedu Dubaija protiv Zvezde

    12. Novembra 2025.

    Može li četvrto svjetlo na semaforu riješiti saobraćajne gužve?

    12. Novembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Sjećate li se kolača koji su mnogi voljeli u bivšoj Jugoslaviji
    Magazin

    Sjećate li se kolača koji su mnogi voljeli u bivšoj Jugoslaviji

    12. Aprila 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    U staroj Jugoslaviji posebno je bio popularan recept za baklavu bez kora.

    Baklava koja se pravi bez kora jednako je ukusna kao i ona sa korama, a posebno je vole ljubitelji zalivenih kolača, piše Žena.

    Sastojci:

    250 g brašna
    150 g griza
    300 g šećera
    250 ml kisele vode
    150 ml ulja
    kesica praška za pecivo
    100 g mljevenih oraha
    100 g sjeckanih oraha
    100 g suhog grožđa (opciono)
    1 kesica vanilin šećera
    1 limun

    Priprema:

    U veću posudu sipajte brašno, griz, prašak za pecivo, mljevene orahe, kiselu vodu i ulje, pa sve dobro izmiješajte. Ukoliko volite suho grožđe, dodajte ga u smjesu.

    Tepsiju podmažite uljem i pospite brašnom, pa na kratko stavite u frižider da se sastojci zalijepe za lim. Potom izvadite tepsiju iz frižidera, sipajte smjesu za baklavu i pecite je na 180 stepeni dok se kolač ne odvoji od ivica pleha. Ostavite kolač u plehu da se ohladi.

    Dok se kolač hladi, u šerpu sipajte 300 grama šećera i 300 mililitara obične vode, pa stavite da se kuha. Kad tečnost proključa dodajte kesicu vanilin-šećera i sok od jednog limuna, pa kuhajte još pet minuta, odnosno dok se na površini ne pojave bijeli mehurići. Vrelim sirupom prelijte baklavu i ostavite da stoji na hladnom mjestu barem preko noći, da bi dobro upila sav sirup.

    Prije služenja isjecite baklavu na kocke i po želji je ukrasite polovinama jezgra oraha.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Može li četvrto svjetlo na semaforu riješiti saobraćajne gužve?

    12. Novembra 2025.

    Spojili nespojivo: Devito i Bajaga snimili duet

    12. Novembra 2025.

    Nova ludnica zbog Aleksandre Prijović: Ulaznice nestaju brzinom munje

    11. Novembra 2025.
    Najnovije
    Sport

    FSCG: Duel Crne Gore i Hrvatske meč visokog rizika, sve karte personalizovane

    12. Novembra 2025.2 Mins Read

    Komisija za bezbjednost Fudbalskog saveza Crne Gore saopštila je u utorak da će kvalifikacioni meč…

    Određen pritvor ocu i sinu zbog haosa u Velikoj Kladuši

    12. Novembra 2025.

    Cik-cak vožnjom mladić iz BiH izazvao haos na autoputu u Njemačkoj

    12. Novembra 2025.

    Brutalna partija Kamenjaša za pobjedu Dubaija protiv Zvezde

    12. Novembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.