Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Pogledajte kako je Kineskinja (18) visine 220 cm dominirala protiv BiH

    17. Juna 2025.

    Kofein odmah nakon buđenja naglo podiže nivo hormona stresa

    17. Juna 2025.

    Ubjedljiv poraz bh. košarkašica od Kine

    16. Juna 2025.

    ‘Brad Pitt’ nije bio dovoljno dobar za Radu Manojlović

    16. Juna 2025.

    Gennaro Gattuso novi selektor Italije

    16. Juna 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Sjećate li se kolača koji su mnogi voljeli u bivšoj Jugoslaviji
    Magazin

    Sjećate li se kolača koji su mnogi voljeli u bivšoj Jugoslaviji

    12. Aprila 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    U staroj Jugoslaviji posebno je bio popularan recept za baklavu bez kora.

    Baklava koja se pravi bez kora jednako je ukusna kao i ona sa korama, a posebno je vole ljubitelji zalivenih kolača, piše Žena.

    Sastojci:

    250 g brašna
    150 g griza
    300 g šećera
    250 ml kisele vode
    150 ml ulja
    kesica praška za pecivo
    100 g mljevenih oraha
    100 g sjeckanih oraha
    100 g suhog grožđa (opciono)
    1 kesica vanilin šećera
    1 limun

    Priprema:

    U veću posudu sipajte brašno, griz, prašak za pecivo, mljevene orahe, kiselu vodu i ulje, pa sve dobro izmiješajte. Ukoliko volite suho grožđe, dodajte ga u smjesu.

    Tepsiju podmažite uljem i pospite brašnom, pa na kratko stavite u frižider da se sastojci zalijepe za lim. Potom izvadite tepsiju iz frižidera, sipajte smjesu za baklavu i pecite je na 180 stepeni dok se kolač ne odvoji od ivica pleha. Ostavite kolač u plehu da se ohladi.

    Dok se kolač hladi, u šerpu sipajte 300 grama šećera i 300 mililitara obične vode, pa stavite da se kuha. Kad tečnost proključa dodajte kesicu vanilin-šećera i sok od jednog limuna, pa kuhajte još pet minuta, odnosno dok se na površini ne pojave bijeli mehurići. Vrelim sirupom prelijte baklavu i ostavite da stoji na hladnom mjestu barem preko noći, da bi dobro upila sav sirup.

    Prije služenja isjecite baklavu na kocke i po želji je ukrasite polovinama jezgra oraha.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Kofein odmah nakon buđenja naglo podiže nivo hormona stresa

    17. Juna 2025.

    ‘Brad Pitt’ nije bio dovoljno dobar za Radu Manojlović

    16. Juna 2025.

    Objavljen posthumni album Olivera Dragojevića, poslušajte 12 novih pjesama

    16. Juna 2025.
    Najnovije
    Sport

    Pogledajte kako je Kineskinja (18) visine 220 cm dominirala protiv BiH

    17. Juna 2025.2 Mins Read

    Utakmica odigrana u Pekingu bila je priprema Kineskinjama za nastup na Azijskom kupu. U svom…

    Kofein odmah nakon buđenja naglo podiže nivo hormona stresa

    17. Juna 2025.

    Ubjedljiv poraz bh. košarkašica od Kine

    16. Juna 2025.

    ‘Brad Pitt’ nije bio dovoljno dobar za Radu Manojlović

    16. Juna 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.