Gurabije, slastica orijentalnog porijekla, mnogima bude uspomene na djetinjstvo i tople kuhinje naših baka i djedova. Djeca su ih rado čekala kraj šporeta, a umočene u domaće mlijeko pružale su energiju za cijeli dan igre.
Kocka šećera u sredini gurabije nekada je bila prava poslastica i simbolična gesta jer je šećer bio skup, a služila je i za umakanje u kafu.
Sastojci:
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom, zatim dodajte milleram, orahe i koricu limuna. Miješajte i dodajte ulje. Na kraju umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, pazeći da masa ne bude previše tvrda ni prejaka za lijepljenje.
Pleh premažite uljem i pospite brašnom ili obložite papirom za pečenje. Oblikujte loptice, spljoštite ih i na sredinu svake stavite kocku šećera. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 °C oko 30 minuta.
Uživajte u okusu koji vraća u djetinjstvo. Prijatno!
(Vijesti.ba)