Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Cazinjanka Aida Jašarević treba pomoć dobrih ljudi!

    13. Novembra 2025.

    “Da li Tužilaštvo i SIPA (ne)svjesno raspiruju međunacionalnu mržnju?”

    13. Novembra 2025.

    Fenerbahce savladao Maccabi u Minhenu

    13. Novembra 2025.

    Test sline mogao bi otkriti skriveni rizik od zatajenja srca

    13. Novembra 2025.

    Čestitamo! Bužimljanka Belma Pajalić diplomirala na Univerzitetu u Ljubljani

    13. Novembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Smeđi šećer nije značajno zdraviji od bijelog
    Magazin

    Smeđi šećer nije značajno zdraviji od bijelog

    20. Jula 2025.1 Min Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Često se raspravlja o tome je li smeđi šećer zdravija alternativa bijelom šećeru. Iako smeđi šećer sadrži nešto više minerala poput kalcija, kalija, željeza i magnezija, količine su toliko male da nemaju značajan uticaj na dnevni unos hranjivih tvari.

    Smeđi šećer nastaje dodavanjem melase u rafinirani bijeli šećer ili je manje rafiniran. Melasa sadrži tragove minerala i vitamina, ali udio šećera i kalorija u obje vrste je gotovo isti — oko 16 kalorija po kašikici (4 grama).

    Prekomjeran unos bilo kojeg šećera povezan je s rizikom od razvoja metaboličkog sindroma, dijabetesa tip 2 i kardiovaskularnih bolesti.

    Studija objavljena 2018. godine u časopisu Nutrients, ističe da za zdravu ishranu nema značajne razlike u uticajima na tijelo između smeđeg i bijelog šećera. Svjetski stručnjaci, poput onih iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), preporučuju ograničenje unosa dodatnih šećera na manje od 10% ukupnog dnevnog unosa kalorija, bez obzira na vrstu šećera.

    Fokus treba biti na umjerenosti i kvaliteti cjelokupne ishrane, a ne na izboru vrste šećera.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Test sline mogao bi otkriti skriveni rizik od zatajenja srca

    13. Novembra 2025.

    Neobičan trik protiv vlage: Evo kako spriječiti kondenzaciju u domu

    13. Novembra 2025.

    Odmor za oči i dušu: Spremite kamere i trk na magične lokacije u BiH!

    13. Novembra 2025.
    Najnovije
    Unsko-sanski kanton

    Cazinjanka Aida Jašarević treba pomoć dobrih ljudi!

    13. Novembra 2025.2 Mins Read

    Udruženje “Mali anđeo” pokrenulo je humanitarnu akciju za 22-godišnju Aidu Jašarević kojoj je hitno potrebna…

    “Da li Tužilaštvo i SIPA (ne)svjesno raspiruju međunacionalnu mržnju?”

    13. Novembra 2025.

    Fenerbahce savladao Maccabi u Minhenu

    13. Novembra 2025.

    Test sline mogao bi otkriti skriveni rizik od zatajenja srca

    13. Novembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.