Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Oproštaj od heroja 505. Viteške brigade

    16. Novembra 2025.

    U Srbiji preminuo bivši igrač Željezničara

    16. Novembra 2025.

    Mirza Selimović oduševio publiku u Sava centru

    16. Novembra 2025.

    Saobraćajna nesreća u Cazinu, povrijeđen motociklista

    16. Novembra 2025.

    Barbarez odabrao igrače za duel: Dvojica Zmajeva na tribinama

    16. Novembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Sočan turski mesni specijalitet za bajramski ručak
    Magazin

    Sočan turski mesni specijalitet za bajramski ručak

    7. Juna 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Ovaj mesni börek donosi autentične okuse turske kuhinje s bogatim nadjevom od mljevene govedine začinjene tradicionalnim začinima i posut hrskavim susamom.

    Idealno jelo za svečane prilike poput Bajrama, koje spaja sočnost, začinjenu aromu i hrskavu teksturu.

    Sastojci

    • 500 g tankih kora za pitu (jufka)
    • 400 g mljevene govedine ili janjetine
    • 1 srednji crveni luk, sitno nasjeckan
    • 2 čehna bijelog luka, sitno nasjeckana
    • 1 kašika biljnog ulja (maslinovo ili suncokretovo)
    • 1 kašika mljevene paprike (slatke ili ljute po želji)
    • 1 kašika mljevenog kima
    • So i svježe mljeveni crni biber po ukusu
    • 1 jaje
    • 100 ml jogurta
    • 100 ml ulja za premazivanje kora
    • 2 kašike susama za posipanje

    Priprema

    1. Na zagrijanom ulju prodinstajte oba luka dok ne postanu staklasti. Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne porumeni. Začinite paprikom, kimom, solju i paprom. Ostavite da se malo ohladi.

    2. U zdjeli umutite jaje s jogurtom i uljem. U tepsiju stavite prvu koru, premažite mješavinom jaja i jogurta, zatim stavite drugu koru i ponovite postupak.

    3. Na treću koru ravnomjerno rasporedite mesnu smjesu, zatim prekrijte s još dvije kore, svaku premazujući smjesom jaja i jogurta. Narežite börek na komade i pospite susamom.

    Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 °C oko 35-40 minuta, dok ne postane zlatno-smeđ i hrskav.

    Mesni börek simbolizuje bajramsku gozbu u turskim porodicama – topli, bogati okusi koji okupljaju ljude za stolom i slave zajedništvo. Susam daje dodatnu notu hrskavosti i aromatičnosti koja se savršeno slaže s mesnom smjesmom.

    Poslužite uz osvježavajuću jogurt salatu s krastavcima (cacık) i toplu tursku kafu za pravi bajramski doživljaj.

    Savršen je izbor za vaš bajramski stol. Uživajte!

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Mirza Selimović oduševio publiku u Sava centru

    16. Novembra 2025.

    Mala količina ovog proizvoda čisti vaše tijelo od toksina

    16. Novembra 2025.

    X lansira novu konkurenciju Viberu i Whatsappu

    16. Novembra 2025.
    Najnovije
    Bužim

    Oproštaj od heroja 505. Viteške brigade

    16. Novembra 2025.2 Mins Read

    Na mezarju Prokop u Bužimu danas je klanjana dženaza jednom od najpoznatijih boraca i simbola…

    U Srbiji preminuo bivši igrač Željezničara

    16. Novembra 2025.

    Mirza Selimović oduševio publiku u Sava centru

    16. Novembra 2025.

    Saobraćajna nesreća u Cazinu, povrijeđen motociklista

    16. Novembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.