Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Odbojkaši BiH bolji i od Nijemaca, tri pobjede prvog dana Zlatne lige nacija

    21. Juna 2025.

    Jutarnja navika koja može kočiti vaš put do vitke linije

    21. Juna 2025.

    Teška saobraćajna nesreća u naselju Čaplje kod Sanskog Mosta

    21. Juna 2025.

    Zerina Vrabac isplivala bronzu na Mediteranskom prvenstvu

    21. Juna 2025.

    Hrskavi zalogaji pohovanog sira su savršen vikend snack!

    21. Juna 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Sočno meso svaki put: Profesionalni savjet za mariniranje
    Magazin

    Sočno meso svaki put: Profesionalni savjet za mariniranje

    1. Maja 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Za dobar roštilj potrebno je i nešto vremena i nauke, naročito ako imate kvalitetan komad mesa iz kojeg želite izvući najviše sočnosti i okusa.

    Marinirati je najbolje preko noći ili najmanje nekoliko sati prije pečenja, no ako stvari pođu po zlu, meso s roštilja bit će gumeno ili bezukusno.

    Kako im se pogreške prilikom pripreme ne bi događale, profesionalni kuhari služe se trikom obrnutog mariniranja, a bez previše filozofiranja to znači da se nakon pečenja meso ostavi neko vrijeme u marinadi pa ponovno zagrije na roštilju netom prije posluživanja.

    Osim soli u marinadu dodajte i kiseline poput limuna ili octa kako bi meso omekšalo. Valja imati na umu da meso može postati gumeno ostavi li se predugo u marinadi koja obiluje kiselinom.

    Koristite li slatke marinade, korisno je znati da će se na temperaturi od 160 do 175 stepeni Celzijusa karamelizirati, a nakon toga početi gorjeti, ostavljajući tako gorak okus u ustima.

    Stoga se slatke marinade najčešće koriste za namirnice koje ne traže dugu pripremu, poput primjerice škampa ili kozica.

    Obrnuta marinada daje fini okus junetini i govedini, piletini, kao i rebarcima. Kuhari savjetuju da dominantne okuse osnovne marinade iskoristite i u onoj za naknadno odležavanje mesa.

    Želite li ispeći piletinu, bit će ukusna ako je prethodno posolite i nauljite pa pečete na umjerenoj vatri roštilja oko 10-15 minuta, odnosno dok nije gotova. Jednako tako začinite i pločice tikvica pa ispecite.

    Za to vrijeme pomiješajte maslinovo ulje, med, limunov sok, sol i biber u velikoj posudi, dodajte piletinu i tikvice pa ostavite pola sata do sat.

    Povremeno promiješajte meso i povrće kako bi se marinada lijepo uhvatila sa svih strana. Pet minuta prije posluživanja vratite namirnice na žar, a višak marinade poslužite.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Jutarnja navika koja može kočiti vaš put do vitke linije

    21. Juna 2025.

    Hrskavi zalogaji pohovanog sira su savršen vikend snack!

    21. Juna 2025.

    Četiri simptoma koja ukazuju na probleme s jetrom

    21. Juna 2025.
    Najnovije
    Sport

    Odbojkaši BiH bolji i od Nijemaca, tri pobjede prvog dana Zlatne lige nacija

    21. Juna 2025.1 Min Read

    Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci prvi dan Zlatne lige nacija završila je sa…

    Jutarnja navika koja može kočiti vaš put do vitke linije

    21. Juna 2025.

    Teška saobraćajna nesreća u naselju Čaplje kod Sanskog Mosta

    21. Juna 2025.

    Zerina Vrabac isplivala bronzu na Mediteranskom prvenstvu

    21. Juna 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.