Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Benfica, Bayern i Chelsea idu dalje, poluamateri šokirali Bocu

    25. Juna 2025.

    Više vozila učestvovalo u saobraćajnoj nesreći u Cazinu

    25. Juna 2025.

    Željezničar dovodi igrača zvučnog prezimena, u rodu je sa fudbalskom legendom

    25. Juna 2025.

    SFF otvara film Dine Mustafića, voditeljica Lidija Kordić

    25. Juna 2025.

    Seedorf potpisao za Željezničar, pa poručio: Čuo sam da imamo lude navijače

    25. Juna 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Šta se stvarno događa kad ogrebete teflonsku tavu?
    Magazin

    Šta se stvarno događa kad ogrebete teflonsku tavu?

    25. Juna 2025.3 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    U današnje vrijeme tave s neljepljivim premazom nezaobilazan su dio skoro svake kuhinje. Njihova praktičnost i lakoća čišćenja učinile su ih veoma popularnim, ali nova istraživanja otkrivaju tamnu stranu ovog omiljenog kuhinjskog posuđa.

    Naučnici su otkrili da čak i jedna ogrebotina na površini neljepljive tave može izazvati ispuštanje štetnih mikroplastičnih čestica koje mogu završiti u hrani.

    Ovo saznanje izaziva zabrinutost zbog mogućih ozbiljnih posljedica po ljudsko zdravlje i sigurnost ishrane, te otvara važna pitanja o pravilnoj upotrebi i izboru kuhinjskog posuđa.

    Godine 2022., Globalni centar za sanaciju životne sredine objavio je rezultate istraživanja koje je ispitivalo kako posuđe s neljepljivim slojem može kontaminirati hranu. Posebno su se fokusirali na tave obložene teflonom, koje su veoma popularne jer sprečavaju lijepljenje hrane i lako se peru.

    Međutim, navodi se da takve tave sadrže per- i polifluoroalkilne supstance (PFAS), poznate i kao “vječne hemikalije”, koje su štetne po zdravlje. Te supstance se zadržavaju u životnoj sredini, a s vremenom ih svi ljudi mogu imati u svom tijelu.

    Šta kaže istraživanje o teflonskim tavama?

    Istraživanje je koristilo specijalnu tehnologiju koja može brojati izuzetno sitne plastične čestice koje se oslobađaju s izgrebanih ili oštećenih neljepljivih tava. Otkriveno je da čak i jedna ogrebotina može ispustiti najmanje 9.000 mikroplastičnih čestica u hranu. Ako je tava više oštećena ili ima dublje pukotine, taj broj može dostići i do 2.300.000.

    „Karakterizacija mikroplastike još uvijek je izazovna, a još veći izazov predstavlja nanoplastika“, naveli su istraživači. „Mogući izvor tih čestica je izgrebana površina neljepljive tave koja je uglavnom premazana teflonom.“

    Nanoplastika je povezana s rakom, urođenim manama i problemima sa plodnošću. Te čestice su manje od mikroplastike, a pronađene su čak i u flaširanoj vodi, prema istraživanju Univerziteta Columbia.

    Opasnost kod nanoplastike leži u tome što su čestice toliko sitne da mogu prodrijeti direktno u krvne ćelije i mozak.

    Šta uraditi?

    Izloženost PFAS-ima povezuje se s ozbiljnim zdravstvenim problemima kao što su bolesti jetre, bubrega, visok krvni pritisak i neke vrste raka. Kako bi se smanjila izloženost, naučnici savjetuju pažljivo rukovanje posuđem s neljepljivim slojem: izbjegavati metalni pribor koji može oštetiti površinu, ne pregrijavati tavu i baciti je čim se premaz počne ljuštiti.

    Takođe se preporučuje zamjena posuđa koje sadrži PFAS supstance alternativama koje ih ne sadrže – poput keramičkog, posuđa od nerđajućeg čelika ili livenog gvožđa.

    Naučnici ističu da se tokom kuvanja iz neljepljivih tava može osloboditi mikroplastika, a još opasnija – nanoplastika. Većina tih čestica ostaje zalijepljena za tavu, ali se mogu zalijepiti i za kuhinjski pribor.

    „Ovo nas upozorava da moramo biti oprezni prilikom izbora i korištenja kuhinjskog posuđa kako bismo izbjegli moguće zagađenje hrane“, naveli su.

    „Preporučuju se dodatna istraživanja kako bi se tačno utvrdili rizici povezani s teflonskom mikroplastikom.“

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    SFF otvara film Dine Mustafića, voditeljica Lidija Kordić

    25. Juna 2025.

    Generacija Z ljubimce vidi kao djecu

    25. Juna 2025.

    Najavljen rast temperatura i do 40 stepeni – kako se zaštititi od toplotnog udara?

    25. Juna 2025.
    Najnovije
    Sport

    Benfica, Bayern i Chelsea idu dalje, poluamateri šokirali Bocu

    25. Juna 2025.2 Mins Read

    U susretu posljednjeg, trećeg kola grupe C Svjetskog klupskog prvenstva, Benfica je pobijedila Bayern Munchen…

    Više vozila učestvovalo u saobraćajnoj nesreći u Cazinu

    25. Juna 2025.

    Željezničar dovodi igrača zvučnog prezimena, u rodu je sa fudbalskom legendom

    25. Juna 2025.

    SFF otvara film Dine Mustafića, voditeljica Lidija Kordić

    25. Juna 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.