Nema ništa ukusnije od domaće pizze, posebno kada sami pripremite dobro tijesto.
Iako mnogima priprema može djelovati kao izazov, britanska kulinarska legenda Mary Berry otkrila je jednostavan recept koji će svima olakšati posao.
Svoj recept podijelila je s BBC-jem, uz napomenu da se tijesto može i zamrznuti do mjesec dana ili ostaviti da se diže u frižideru do osam sati.
Za pripremu tijesta potrebno je: 250g bijelog brašna za hljeb, jedna kašičica suhog kvasca, jedan mali čen bijelog luka (zgnječen), pola kašičice soli, jedna kašika maslinovog ulja i 150ml mlake vode.
Sastojke treba sjediniti u posudi, formirati mekano tijesto, a zatim ga mijesiti desetak minuta dok ne postane glatko. Nakon toga se tijesto ostavi u nauljenu posudu, pokrije prozirnom folijom i ostavi na toplom mjestu da se udvostruči.
Za preljev Mary koristi kombinaciju karameliziranog luka i lagano slatkastih dodataka. Na srednjoj vatri dinstaju se dvije tanko sjeckane glavice luka u maslinovom ulju, a zatim se dodaju smeđi šećer i balzamiko sirće.
Sve se kratko zapeče dok luk ne poprimi zlatnu boju. Pored toga, koristi se i passata, par kriški pršuta, kremasti kozji sir i svježi listovi bosiljka.
Pećnicu je potrebno zagrijati na 240°C (ili 220°C s ventilatorom), a tijesto se, nakon što se ponovo kratko premijesi, razvlači prstima u oblik pizze sa blago podignutim rubovima.
Tijesto se stavlja na papir za pečenje, premazuje passatom, posipa pripremljenim lukom, pršutom i kozjim sirom. Peče se 12 do 15 minuta, dok ne porumeni.
Gotova pizza se poslužuje s nekoliko listova svježeg bosiljka, dodatno se prelije s malo maslinovog ulja i servira uz salatu.
Recept Mary Berry savršen je izbor za posebnu večeru koja će zadovoljiti sve ukuse i unijeti mirise Italije u vaš dom.
(Vijesti.ba)