Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Hrvatski klub otjerao igrača jer je lajkovao stranicu “Četnici 1941”

    9. Augusta 2025.

    Hrvatska se ne voli dronovima na nebu

    9. Augusta 2025.

    Kamion jurio Ripačkim klancem, dionicom na kojoj je nedavno poginuo 21-godišnji mladić

    9. Augusta 2025.

    Pandža: Ako se naši košarkaši uspiju fizički nametnuti, možemo pobijediti svakoga

    9. Augusta 2025.

    U Velikoj Kladuši uhapšen 34-godišnjak, automobilom ubio janje

    9. Augusta 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Tajna domaće pizze: Recept britanske kulinarske legende
    Magazin

    Tajna domaće pizze: Recept britanske kulinarske legende

    9. Augusta 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Nema ništa ukusnije od domaće pizze, posebno kada sami pripremite dobro tijesto.

    Iako mnogima priprema može djelovati kao izazov, britanska kulinarska legenda Mary Berry otkrila je jednostavan recept koji će svima olakšati posao.

    Svoj recept podijelila je s BBC-jem, uz napomenu da se tijesto može i zamrznuti do mjesec dana ili ostaviti da se diže u frižideru do osam sati.

    Za pripremu tijesta potrebno je: 250g bijelog brašna za hljeb, jedna kašičica suhog kvasca, jedan mali čen bijelog luka (zgnječen), pola kašičice soli, jedna kašika maslinovog ulja i 150ml mlake vode.

    Sastojke treba sjediniti u posudi, formirati mekano tijesto, a zatim ga mijesiti desetak minuta dok ne postane glatko. Nakon toga se tijesto ostavi u nauljenu posudu, pokrije prozirnom folijom i ostavi na toplom mjestu da se udvostruči.

    Za preljev Mary koristi kombinaciju karameliziranog luka i lagano slatkastih dodataka. Na srednjoj vatri dinstaju se dvije tanko sjeckane glavice luka u maslinovom ulju, a zatim se dodaju smeđi šećer i balzamiko sirće.

    Sve se kratko zapeče dok luk ne poprimi zlatnu boju. Pored toga, koristi se i passata, par kriški pršuta, kremasti kozji sir i svježi listovi bosiljka.

    Pećnicu je potrebno zagrijati na 240°C (ili 220°C s ventilatorom), a tijesto se, nakon što se ponovo kratko premijesi, razvlači prstima u oblik pizze sa blago podignutim rubovima.

    Tijesto se stavlja na papir za pečenje, premazuje passatom, posipa pripremljenim lukom, pršutom i kozjim sirom. Peče se 12 do 15 minuta, dok ne porumeni.

    Gotova pizza se poslužuje s nekoliko listova svježeg bosiljka, dodatno se prelije s malo maslinovog ulja i servira uz salatu.

    Recept Mary Berry savršen je izbor za posebnu večeru koja će zadovoljiti sve ukuse i unijeti mirise Italije u vaš dom.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Hrvatska se ne voli dronovima na nebu

    9. Augusta 2025.

    Pet stvari koje niste znali o svojim krznenim mezimicama

    9. Augusta 2025.

    Saša Kovačević otkazao nastup u BiH, ovo je razlog

    9. Augusta 2025.
    Najnovije
    Sport

    Hrvatski klub otjerao igrača jer je lajkovao stranicu “Četnici 1941”

    9. Augusta 2025.1 Min Read

    Klub je odmah reagirao pošto je saznao za sporne radnje igrača, donijevši odluku o raskidu…

    Hrvatska se ne voli dronovima na nebu

    9. Augusta 2025.

    Kamion jurio Ripačkim klancem, dionicom na kojoj je nedavno poginuo 21-godišnji mladić

    9. Augusta 2025.

    Pandža: Ako se naši košarkaši uspiju fizički nametnuti, možemo pobijediti svakoga

    9. Augusta 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.