Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Građani Bihaća zapalili svijeće za nevino stradale u Vukovaru i Škabrnji

    17. Novembra 2025.

    Zmajevi čekali let dva sata: Vjetar uzrokovao kašnjenje

    17. Novembra 2025.

    Tom Kruz primio počasnog Oskara i održao emotivan govor

    17. Novembra 2025.

    Svečano otvorena 14. sezona BH Telecom Fair Play lige: Potpuni debakl aktualnog šampiona u prvom kolu

    17. Novembra 2025.

    Vlado Kalember uoči spektakla “Indexi i prijatelji” u BKC-u: Davorin Popović se morao voljeti

    17. Novembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Tajna savršenog gulaša: Kuhar otkrio trik za meso mekano kao puter
    Magazin

    Tajna savršenog gulaša: Kuhar otkrio trik za meso mekano kao puter

    18. Septembra 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Postoji mnogo načina za pravljenje gulaša, a mi vam donosimo tajnu najboljeg – pravog gulaša, koju je svojevremeno otkrio kuhar Ivica Štruml.

    “Uzmite juneći vrat. Plećka je dobra alternativa. Meso od buta biće vlaknasto i neće biti tako mekano. Kod dinstanja luka bitno je osjetiti trenutak kada dodajemo meso. Luku je potrebna gustina, slatkoća i ukus koji nema notu ‘kuhanog luka’. Tako da ne smije biti ni previše smeđe boje jer se neće razgraditi ni presvijetle jer neće biti ukusan. Nađite sredinu, nešto kao za rižoto. Meso režite na veće kocke, može i 5 cm. To nije jelo za izložbu, a tako će biti sočnije”, otkrio je kuhar Ivica Štruml i dodao:

    “Ne odstranjujte loj s mesa već samo opne i tetive. Loj će se istopiti i dati dodatni ‘šmek’ jelu. Ne štedite vino, niti na kvalitetu odabranog vina. Najbolje vino je crveno i to ono koje volite da pijete uz gulaš. Postoje razne varijante gulaša. Ako npr. u Mađarskoj naručite gulaš, donijeće vam gulaš supu. Austrijski je aromatičniji, ali ne znači ljući”.

    Sastojci:

    1 dcl ulja od suncokreta
    1 kg mesa od junećeg vrata, veće kocke
    0.5 kg crvenog luka
    0,04 kg bijelog luka
    0,005 kg kima ili pola kašičice kumina
    4 lovorovog lista
    1 mala vezica peršunovog lista
    tjestenina

    Priprema:

    U posudi debljeg dna, najbolje široj, ugrijete masnoću da počne da se dimi, ali ne dozvolite da nastavi da se dimi.

    Ubacite narezano meso i na jakoj vatri popržite pa izvadite.

    Na preostaloj masnoći dodajte sitno narezani luk.

    “Luk nikada nemojte miksati, rendati, blendati ili bilo slično kako biste prividno olakšali sebi. Takav luk ima grozan ukus u jelima”, savjetovao je kuhar i nastavio:

    “Luk uz povremeno mešanje pržite do zlatne boje. Ali nemojte dozvoliti da dobije smeđu boju. Vratite meso, te miješajući dinstajte da ispari tečnost. Na taj način ste meso dehidrirali. Podlijte vinom, te kuhajte dok potpuno ne ispari. Ukus će ostati. Sada ste meso drugi put dehidrirali.

    Dodajte 2/3 izrezanog bijelog luka i najfinije narendano korjenasto povrće, 3 lovora, mljevene paprike, so i biber. Povrće će pustiti tečnost pa još jednom pustite da ispari.

    To je treća dehidracija. Da je sva tečnost isparila znat ćete po zvuku prženja”, otkrio je.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Tom Kruz primio počasnog Oskara i održao emotivan govor

    17. Novembra 2025.

    Vlado Kalember uoči spektakla “Indexi i prijatelji” u BKC-u: Davorin Popović se morao voljeti

    17. Novembra 2025.

    Glušac: Rak grlića maternice, bolest koju možemo i moramo spriječiti

    17. Novembra 2025.
    Najnovije
    Unsko-sanski kanton

    Građani Bihaća zapalili svijeće za nevino stradale u Vukovaru i Škabrnji

    17. Novembra 2025.1 Min Read

    Na platou Crkve sv. Ante Padovanskog u Bihaću večeras je obilježena 34. godišnjica pada Vukovara…

    Zmajevi čekali let dva sata: Vjetar uzrokovao kašnjenje

    17. Novembra 2025.

    Tom Kruz primio počasnog Oskara i održao emotivan govor

    17. Novembra 2025.

    Svečano otvorena 14. sezona BH Telecom Fair Play lige: Potpuni debakl aktualnog šampiona u prvom kolu

    17. Novembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.