Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Poker Španaca protiv Gruzije, Turci idu na Mundijal ako dobiju “Furiju” 15 razlike

    15. Novembra 2025.

    Doktor otkriva brzu metodu koja u 15 sekundi olakšava grlobolju

    15. Novembra 2025.

    Požar stavljen pod kontrolu zahvaljujući velikim naporima vatrogasaca

    15. Novembra 2025.

    “Poljem se širi miris ljiljana” odjekivalo Bilinim poljem

    15. Novembra 2025.

    Kako pravilnom upotrebom veš mašine uštedjeti energiju tokom zime

    15. Novembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Tart od jagoda: Idealno proljetno osvježenje!
    Magazin

    Tart od jagoda: Idealno proljetno osvježenje!

    3. Maja 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Tart od jagoda je lagana i osvježavajuća poslastica koja spaja prhku podlogu, kremastu sredinu i sočne jagode – idealan izbor za proljetne i ljetne dane!

    Sastojci

    Za podlogu:

    • 250 g brašna
    • 125 g hladnog maslaca
    • 70 g šećera u prahu
    • 1 žumance
    • 1-2 kašikice hladne vode

    Za kremu:

    • 250 ml mleka
    • 2 žumanca
    • 50 g šećera
    • 1 kašikica gustina (ili brašna)
    • 1 kašikica vanilin šećera

    Za dekoraciju:

    • 300–400 g svježih jagoda
    • Po želji: želatin za prelivanje

    Jednostavna priprema

    Priprema tijesta: Pomiješajte brašno, šećer u prahu i hladan maslac dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte žumance i hladnu vodu, pa umijesite glatko tijesto. Umotajte ga u foliju i ostavite u frižideru 30 minuta. Nakon toga, razvaljajte tijesto i stavite u kalup za tart, izbockajte viljuškom i pecite 15 minuta na 180°C dok ne postane zlatno smeđe.

    Priprema kreme: U šerpi zagrijte mlijeko sa vanilin šećerom. Umutite žumanca, šećer i gustin, pa polako ulijte u toplo mlijeko uz stalno miješanje. Kuhajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne. Ohladite.

    Sklapanje tarta: Na ohlađenu podlogu rasporedite ohlađeni krem, a potom ukrasite svježim jagodama. Po želji, prelijte tart želatinom kako bi ostao svjež i sjajan.

    Ostavite tart da se ohladi prije služenja, pa uživajte u savršenom proljetnom desertu!

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Doktor otkriva brzu metodu koja u 15 sekundi olakšava grlobolju

    15. Novembra 2025.

    Kako pravilnom upotrebom veš mašine uštedjeti energiju tokom zime

    15. Novembra 2025.

    Emina Jahović obara rekorde: Planula prodaja karata, otvoren i treći koncert!

    15. Novembra 2025.
    Najnovije
    Sport

    Poker Španaca protiv Gruzije, Turci idu na Mundijal ako dobiju “Furiju” 15 razlike

    15. Novembra 2025.2 Mins Read

    Odigrane su utakmice pretposljednjeg kola grupe E evropskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026, a rezultati…

    Doktor otkriva brzu metodu koja u 15 sekundi olakšava grlobolju

    15. Novembra 2025.

    Požar stavljen pod kontrolu zahvaljujući velikim naporima vatrogasaca

    15. Novembra 2025.

    “Poljem se širi miris ljiljana” odjekivalo Bilinim poljem

    15. Novembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.