Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Horde zla i Red Army uputili jaku poruku: Istina za Vedrana!

    21. Septembra 2025.

    Sarajevo rutinski pobijedilo Veleža na Koševu

    21. Septembra 2025.

    Adžem pred Široki: “Sigurno da nas očekuju u dobrom raspoloženju”

    21. Septembra 2025.

    SFK 2000 će igrati protiv švicarskog Young Boysa u drugoj rundi kvalifikacija

    20. Septembra 2025.

    Futsal reprezentacija BiH poražena od Belgije, odluka pada u Zenici

    20. Septembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Tart od jagoda: Idealno proljetno osvježenje!
    Magazin

    Tart od jagoda: Idealno proljetno osvježenje!

    3. Maja 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Tart od jagoda je lagana i osvježavajuća poslastica koja spaja prhku podlogu, kremastu sredinu i sočne jagode – idealan izbor za proljetne i ljetne dane!

    Sastojci

    Za podlogu:

    • 250 g brašna
    • 125 g hladnog maslaca
    • 70 g šećera u prahu
    • 1 žumance
    • 1-2 kašikice hladne vode

    Za kremu:

    • 250 ml mleka
    • 2 žumanca
    • 50 g šećera
    • 1 kašikica gustina (ili brašna)
    • 1 kašikica vanilin šećera

    Za dekoraciju:

    • 300–400 g svježih jagoda
    • Po želji: želatin za prelivanje

    Jednostavna priprema

    Priprema tijesta: Pomiješajte brašno, šećer u prahu i hladan maslac dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte žumance i hladnu vodu, pa umijesite glatko tijesto. Umotajte ga u foliju i ostavite u frižideru 30 minuta. Nakon toga, razvaljajte tijesto i stavite u kalup za tart, izbockajte viljuškom i pecite 15 minuta na 180°C dok ne postane zlatno smeđe.

    Priprema kreme: U šerpi zagrijte mlijeko sa vanilin šećerom. Umutite žumanca, šećer i gustin, pa polako ulijte u toplo mlijeko uz stalno miješanje. Kuhajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne. Ohladite.

    Sklapanje tarta: Na ohlađenu podlogu rasporedite ohlađeni krem, a potom ukrasite svježim jagodama. Po želji, prelijte tart želatinom kako bi ostao svjež i sjajan.

    Ostavite tart da se ohladi prije služenja, pa uživajte u savršenom proljetnom desertu!

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    “Zaboravljeni” rak sve češći među mlađima: Stručnjaci traže odgovore

    20. Septembra 2025.

    Jane Fonda neutješna nakon smrti Roberta Redforda: Ne mogu prestati plakati

    20. Septembra 2025.

    Neočekivan potez Zvezda Granda, šta se sprema večeras?

    20. Septembra 2025.
    Najnovije
    Sport

    Horde zla i Red Army uputili jaku poruku: Istina za Vedrana!

    21. Septembra 2025.1 Min Read

    Horde zla i Red Army uputili jaku poruku: Istina za Vedrana!

    Sarajevo rutinski pobijedilo Veleža na Koševu

    21. Septembra 2025.

    Adžem pred Široki: “Sigurno da nas očekuju u dobrom raspoloženju”

    21. Septembra 2025.

    SFK 2000 će igrati protiv švicarskog Young Boysa u drugoj rundi kvalifikacija

    20. Septembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.