Miris tek pečene štrudle sa orasima ima posebnu moć – vraća nas u djetinjstvo, u kuhinje naših nana gdje se sve radilo polako i s ljubavlju.
Štrudla sa orasima nije samo kolač, već mali podsjetnik na jednostavne trenutke sreće, na mirne nedjelje i porodične razgovore uz šolju kafe ili mlijeka.
Kako je jesen savršena za omiljene starinske poslastice iz rerne, danas sa vama dijelimo odličan recept za štrudlu sa orasima, koji prenosimo sa sajta Miss7.
Štrudla sa orasima
Sastojci:
- 200 g putera
- 400 g glatkog brašna
- 60 g šećera
- 2 žumanceta
- 200 ml pavlake
- 1 kesica praška za pecivo
- korica 1 limuna
- 300 g oraha
- 250 g šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 2 bjelanceta
- 100 ml mlijeka
- 2 kašike ruma
- 50 g putera
- šećer u prahu, za posipanje
Priprema:
- Pomiješajte omekšali puter ili mast, koja je odlična zamjena, sa šećerom i žumancima.
- Zatim dodajte pavlaku i koru limuna.
- Dodajte brašno sa praškom za pecivo i umijesite glatko tijesto.
- Umotajte tijesto u foliju i ostavite u frižideru pola sata.
- Pomiješajte orahe, šećer i vanilin šećer.
- Zagrijte mlijeko do ključanja i prelijte preko oraha.
- Dobro promiješajte i ostavite da se malo ohladi. Dodajte rum.
- Umutite bjelanca dok ne postanu čvrsta i pažljivo ih umiješajte u smjesu sa orasima.
- Podijelite tijesto na 3 jednaka dijela.
- Svaki komad tijesta razvaljajte u pravougaonik, dimenzija približno 35×20 cm. Tijesto treba razvaljati na debljinu od približno 3 mm.
- Na tijesto namažite trećinu fila i uvijte ga.
- Prebacite na pleh obložen papirom za pečenje.
- Ponovite postupak sa preostala 2 komada tijesta. Premažite štrudle otopljenim puterom.
- Pecite na 180 °C oko pola sata.
- Ohladite, pospite šećerom u prahu i poslužite. Prijatno!
(Vijesti.ba)
