Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    U SCC-u predstavljene majice za humanitarnu trku Zlatni krug

    7. Septembra 2025.

    Nurkić: Još niste vidjeli nabolju Bosnu i Hercegovinu

    7. Septembra 2025.

    Bećiragić pred Poljsku: U ovim utakmicama je najvažnija stvar psiha

    6. Septembra 2025.

    Mostar je krcat: Turisti vozom stigli na Red Bull Cliff Diving

    6. Septembra 2025.

    Tri vrste pića koje loše utječu na zdravlje srca

    6. Septembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Tri vrste pića koje loše utječu na zdravlje srca
    Magazin

    Tri vrste pića koje loše utječu na zdravlje srca

    6. Septembra 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Zdravlje srca uvelike ovisi o našim svakodnevnim izborima, a među njima važnu ulogu imaju i pića koja konzumiramo.

    Iako neka mogu pružiti korist, postoje i ona koja dugoročno opterećuju srce i krvne žile. Mnogi nutricionisti i dijetetičari ističu tri vrste pića koja bi trebalo ograničiti ili potpuno izbjegavati kako bismo očuvali zdravlje srca.

    Zaslađena gazirana pića

    Velike količine šećera u gaziranim pićima povezane su s povećanim rizikom od pretilosti, dijabetesa i visokog krvnog tlaka – uzročnika koji direktno opterećuju srce. Savjetnici za prehranu upozoravaju da redovna konzumacija ovih napitaka može dovesti do hroničnih problema, a najbolja zamjena je voda ili nezaslađeni biljni čajevi.

    Energetska pića

    Energetska pića sadrže visoke doze kofeina i stimulansa koji mogu povisiti krvni tlak i ubrzati rad srca. Stručnjaci naglašavaju da pretjerana konzumacija povećava rizik od aritmija, pogotovo kod mladih ljudi. Umjesto brzog podizanja energije ovim napitcima, preporučuje se osloniti na uravnoteženu prehranu i kvalitetan san.

    Alkohol

    Pretjerana konzumacija alkohola povezana je s visokim krvnim tlakom, oštećenjem srčanog mišića i većim rizikom od moždanog udara. Iako se ponekad spominje da umjerene količine mogu imati određene koristi, razni nutricionisti naglašavaju da rizici u većini slučajeva nadmašuju potencijalne koristi. Zato se preporučuje značajno ograničiti unos ili ga potpuno izbjegavati.

    Dakle, izbor pića može imati snažan utjecaj na zdravlje srca, a smanjenje zaslađenih, energetskih i alkoholnih napitaka jednostavan je korak prema boljoj zaštiti kardiovaskularnog sistema, prenosi Index.hr.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Kada se pomjera sat? Datum prelaska na zimsko računanje vremena

    6. Septembra 2025.

    Hanka Paldum zapjevala na platformi visine 27 metara

    6. Septembra 2025.

    Psi veoma dobro raspoznaju ton glasa, ne samo riječi

    6. Septembra 2025.
    Najnovije
    Sport

    U SCC-u predstavljene majice za humanitarnu trku Zlatni krug

    7. Septembra 2025.3 Mins Read

    Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” priredilo je danas u Sarajevo Sity Centeru (SCC)…

    Nurkić: Još niste vidjeli nabolju Bosnu i Hercegovinu

    7. Septembra 2025.

    Bećiragić pred Poljsku: U ovim utakmicama je najvažnija stvar psiha

    6. Septembra 2025.

    Mostar je krcat: Turisti vozom stigli na Red Bull Cliff Diving

    6. Septembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.