Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Vučić zbog Dodika diže vojsku “na noge”?

    23. Maja 2025.

    Pet utakmica, a tri VAR kombija: NFSBiH čeka pomoć iz Srbije?

    23. Maja 2025.

    Kofein mijenja gene muškaraca

    23. Maja 2025.

    Hitno potrebna krv za Safiju Akmadžić – krvna grupa nije bitna

    23. Maja 2025.

    Borac potvrdio, Žižović ostaje trener i naredne sezone

    23. Maja 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Uzgajate jagode kod kuće? Ova greška može uništiti okus plodova
    Magazin

    Uzgajate jagode kod kuće? Ova greška može uništiti okus plodova

    23. Maja 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Sezona jagoda donosi radost mnogima – ovo voće je omiljeno zbog svog slatkog, osvježavajućeg ukusa i svestranosti u pripremi jela i poslastica. 

    Iako se prirodna slatkoća jagoda razvija kako plod sazrijeva, postoje načini kako dodatno poboljšati njihov okus, bez obzira na vremenske uslove.

    Sunčeva svjetlost ima veliki utjecaj na nivo šećera u jagodama – što više sunca, to su plodovi slađi. Idealni uslovi za uzgoj uključuju tople, sunčane dane i svježe noći.

    Međutim, prevelika toplina može dovesti do gorkog ukusa, a visoka vlažnost do vodenastih i manje aromatičnih plodova.

    Za one koji uzgajaju jagode kod kuće, stručnjaci savjetuju redovno prihranjivanje biljaka kako bi se poboljšala kvaliteta i ukus plodova.

    Ključni sastojak koji treba tražiti u đubrivima je kalij – mineral koji direktno doprinosi razvoju slatkoće. Đubriva za paradajz, koja su bogata kalijem, pokazala su se kao posebno učinkovita i za jagode.

    Stručnjaci preporučuju da se tokom sezone rasta jagode zalijevaju tekućim đubrivom bogatim kalijem jednom sedmično ili svake dvije sedmice.

    Ova praksa pomaže biljkama da razviju zdravije plodove s bogatijim, slađim okusom.

    Osim prihrane, važno je osigurati i odgovarajuće uslove za rast: dobro drenirano tlo, redovno zalijevanje bez natapanja korijena i dovoljno sunčeve svjetlosti.

    Uz malo pažnje i pravilan pristup, domaće jagode mogu biti jednako, ako ne i više, ukusne od onih iz prodavnice.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Kofein mijenja gene muškaraca

    23. Maja 2025.

    Šapat iza zatvorenih vrata: Koliko je stvaran ‘Conclave’?

    23. Maja 2025.

    Ne zatvarajte vrata odmah! Evo kako spriječiti plijesan u veš mašini

    23. Maja 2025.
    Najnovije
    Bosna i Hercegovina

    Vučić zbog Dodika diže vojsku “na noge”?

    23. Maja 2025.2 Mins Read

    Francuska i Njemačka su navodno pripremile nezvanični dokument, non-paper, kojim od ostalih zemalja članica EU…

    Pet utakmica, a tri VAR kombija: NFSBiH čeka pomoć iz Srbije?

    23. Maja 2025.

    Kofein mijenja gene muškaraca

    23. Maja 2025.

    Hitno potrebna krv za Safiju Akmadžić – krvna grupa nije bitna

    23. Maja 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.